fredag 24 februari 2017

Hidden Figures (2016)Hidden figures handlar om tre svarta kvinnliga matematiker som alla spelade stora roller i NASA's rymdprogram under sextiotalet. Filmen bygger på en biografisk bok med liknande men långt namn skriven av Margot Lee Shetterly. Vi får här följa Katherine Johnson (Taraji P Henson) i hennes arbete med rymdfarkosternas flygbanor, Dorothy Vaughn (Octavia Spencer) och hennes arbete med att programmera nymodigheten "datorn" samt Mary Jackson (Janelle Monáe) som blev den första svarta kvinnliga ingenjören i NASA's rymdprogram.


Detta är en förbaskat trevlig film. Vi får följa de tre huvudpersonernas ofta tröstlösa kamp emot segregeringen, rasism och misstro som de allt som oftast fick utstå som afroamerikaner, kvinnor och matematiker. Det var en jäkla skit det där med segregeringen. Very, very bad.

Jag älskar filmer om rymdprogrammet och människans strävan efter att erövra rymden. Att i denna film lyfta upp tre individer som mot alla odds gjorde stora avtryck i rymdforskningens historia är fantastiskt bra. Det är en feelgood-film i allra högsta grad. Kvinnornas gedigna engagemang för rymdprogrammet genomsyrar filmen och överkuggar andra kamper till och med.

Kevin Costner spelar Al Harrison, chefen för rymdprogrammet. Här har han plockat fram glasögon och kläder från sin gamla roll som Jim Garrison och han passar mycket bra in som den ärrade och tidspressade chefen. Kampen mot ryssarna utgör en viktig nerv i filmen. Vi ser också Kirsten Dunst som en stroppig administratör på NASA och Jim Parsons som trångsynt chefsingenjör. Mahershala Ali som vi också ser i Moonlight har en liten roll.


Filmen har flera lustiga detaljer. Dels får vi se lite om hur datorer gör sitt intrång vilket kom att leda till att de horder av matematiker som satt och beräknade allt manuellt antingen blev arbetslösa eller så tvingades de anpassa sig till att bli programmerare. Programmeringsspråket som Dorothy Vaughn så förutseende lärde sig och sina kollegor var FORTRAN, ett språk lämpat för matematiska beräkningar och ett språk som fortfarande i slutet av 80-talet lärdes ut på de tekniska högskolorna. Happy times.

Filmen visar dessutom på ett mycket tydligt sätt hur det segregerade samhället upplevdes av den svarta befolkningen. På den tiden var den ordningen så etablerad, att de som inte uppenbart påverkades negativt av den inte ens såg att det skedde. Folk hade blivit blinda för det uppenbara. Vi får några smärtsamma scener där konsekvenserna visas och en och annan förlösande scen där absurditeten i systemet ifrågasätts och till slut raseras lite.


Filmen visar en "slice of life" ur dessa tre fantastiska kvinnors liv. Läs gärna mer om deras bedrifter och liv:

Katherine Johnson lever än idag och hon verkade under hela sitt yrkesverksamma liv med rymdprogrammet och var involverad i Mercury, Apollo och Space Shuttle programmen. Precis som i filmen krävde John Glenn att hon skulle kontrollräkna data för hans första flygning runt Jorden. Hon var också med och kalkylerade alternativa banor som back-up för Apollo-flygningarna vilket kom till användning under Apollo 13-katastrofen. Katherine är en riktig bad ass! Läs mer.

Dorothy Vaughn blev den första svarta arbetsledaren för matematiker i rymdprogrammet och hon var en ledande figur under övergången från manuella beräkningar till datorstödda diton. Hon arbetade hela sitt liv med rymdprogrammet och hon gick bort 2008 vid en ålder av 98 år.

Mary Jackson blev den första svarta kvinnliga ingenjören i rymdprogrammet efter att ha skaffat sig den nödvändiga utbildningen via kvällskurser på University of Virginia, i en skola som på den tiden bara tillät vita. Hon fick via en domstolsorder tillåtelse att delta i utbildningen. Mary steg i graderna och hade mot slutet av sin karriär nått till den högsta och mest seniora titel som gick att uppnå inom ingenjörsyrket. Hon arbetade under slutet av sin karriär med att hjälpa kvinnor och minoriteter att få lika möjligheter inom rymdprogrammet. Hon arbetade på NASA fram till sin pensionering och hon gick bort 2005 vid en ålder av 83 år.

Jag ger Hidden figures fyra "computers" av fem möjliga.

Betyg: 4/5

Svensk titel är Dolda tillgångar. Läs gärna andra filmspanares tankar om denna film:
Jojjenito
Rörliga bilder och tryckta ord
Fiffis filmtajm


Katherine Johnson får the Presidential Medal of Freedom av President Obama 2015


Dorothy Vaughn


Mary Jackson

6 kommentarer:

 1. Det var nog tur att Katehrine fick en medalj av Obama, jag har svårt att se Trump dela ut en sådan ;)

  Japp, mycket trevlig BOATS helt enkelt och det är väl känslan man får efter en film som Hidden Figures som gör att det hela tiden kommer nya BOATS. För insikten att detta verkligen har hänt är rätt svårslagen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var nog tur. Visst är allt absurt där borta nu?

   En BOATS som jag gillade! Jag brukar ju tycka att de kan vara tråkiga men denna var bra! :-)

   Radera
 2. Synnerligen trevlig rulle detta.
  Trots sina mindre positiva delar ur den amerikanska historien.
  Och tänk va, som varande rymd- och Apollo-nörd hade jag fan aldrig hört talas om kvinnan bakom siffrorna...!

  Trevlig helg! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mysig må jag säga.

   Jag gillar filmer om erövringen av rymden, men kan nog inte kalla mig nörd i ämnet direkt.

   Ditto! :)

   Radera
 3. Fasiken, bra skrivet, och bra extrainfo i slutet. Ja, dessa kvinnor var ena riktiga badasses.

  Haha, visst var det kul att FORTRAN dök upp där. Det var ett av språken vi fick lära oss i Uppsala på Teknikum.

  En annan grej. Du vet den där bilden av en kvinnlig programmerare på NASA med en stapel papper bredvid sig. Vi fick ju för oss att det kanske var Johnson (när vi snackade om Hidden Figures för ett tag sen). Det var Margaret Hamilton, som för övrigt fick samma medalj som Johnson 2016.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar och bockar!

   Ja det blev lite nostalgiskt när de nämnde FORTRAN där...

   Just det, tweeten, Margaret Hamilton. Hon stod bredvid koden hon skrivit för hand (tror jag) för Apollo-projektet. Såg också att det inte var KJ när jag kollade upp den tweeten...

   Du och andra kan avnjuta bilden här.

   Radera