tisdag 21 oktober 2014

Den Ultimata Årsbästalistan - 2006Jag håller filmåret 2006 för ganska svagt, men det kan givetvis diskuteras. Sådana saker är ju väldigt subjektiva. Någon påpekade dessutom att det var ett svagt år för komedier och där håller jag också med. Istället var det flera mörka och tunga filmer som gjorde succé bland listorna. Till och med Bond blev allvarlig. Någon smartare än mig får ta och analysera varför filmåret 2006 var som det var.

Som grund för denna sammanställning ligger sju filmbloggares högst personliga topplistor över filmåret. Jag har räknat ihop poängen, tio för en förstaplacering, nio för en andraplacering och så vidare. Jag har brutit likalägen med att räkna hur många topplistor filmerna legat på i första hand och sedan vilken högstaplacering de hade. Googly, googly. Sedan har jag summerat ihop hela rasket. Det blev en jämn fajt mellan två lika fantastiska som dystopiska filmer.

Att dela med sig av sina topplistor är vackert på ett nästan intimt sätt. De ärliga och generösa sju äro: Sofia, Fiffi, Jojje, Johan, Christian, Steffo och jag.

Man kan kanske säga att mexikanerna dominerade filmåret 2006. Tre av topp fem kommer från landet söder om det stora landet i väst. De andra två bland topp 5 är en nyzeeländare och en västtysk. Bland de resterande fem har vi två britter, en indier, en holländare och en enda jänkare... Och det får vi tacka en kazakstanier för!

Mina kungligheter, mina damer och herrar - Den Ultima ÅrsBästaListan 2006:

1. El labertino del fauno (del Toro) 39 poäng (fem listor, två förstaplaceringar)
2. Children of men (Cuarón) 36 poäng (fyra listor, två förstaplaceringar)
3. Casino Royale (Campbell) 27 poäng (tre listor, tre andraplaceringar)
4. Das leben der anderen (Henckel von Donnersmarck) 26 poäng (fyra listor, en förstaplacering)
5. Babel (Iñárritu) 24 poäng (tre listor, en förstaplacering)
6. The prestige (Nolan) 20 poäng (fyra listor, en fjärdeplacering)
7. Borat (Charles) 18 poäng (tre listor, en andraplacering)
8. Zwartboek (Verhoeven) 16 poäng (tre listor, en andraplacering)
9. Red road (Arnold) 16 poäng (två listor, två tredjeplaceringar)
10. The fall (Singh) 14 poäng (två listor, en förstaplacering)

Klicka på länkarna så hittar du kanske små trevliga texter om filmerna i fråga.

Listan skapad den 20:e oktober 2014.

Totalt sett fann jag 37 filmer nämnda i de sju listorna. Många fina filmtips finns där nere.

Listan av alla nämnda filmer i fallande poängordning: Little miss Sunshine, United 93, Berätta inte för någon, Stranger than fiction, Apocalypto, This is England, Rocky Balboa, The last King of Scotland, The Queen, The fountain, The pursuit if happyness, The hills have eyes, Cocaine cowby, Fritt vilt, Notes on a scandal, A dirty carnival, The host, Friends with money, Marie Antoinette, Letters from Iwo Jima, Renaissance, The holiday, Over the hedge, The departed, Talldega nights, Little children, Farväl till Falkenberg.

Andra topplistor och UÅBL:or för en massa år finner du här.
12 kommentarer:

 1. Se där ja!
  Men den här listan behöver vi inte skämmas för tycker jag! Helt plötsligt såg filmåret 2006 lite bättre ut än man först kunde tro! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. Här är den!

   Några bra filmer, men klart sämre än brukligt. Fortfarande ett svagt år...

   Radera
 2. Inser att jag har mycket att se fram emot - hela fyra filmer jag inte sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyllos! Jag har tre osedda filmer från denna lista, men är inte direkt sugen på någon av dem... Babel, Zwartboek eller Red road.

   Radera
 3. Starkt år och stark lista -- någon gång ska Red Road ses! Snyggt jobbat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Sofia!

   ser fram emot din text på Red road, om du kommer till skott någon gång. Vem vet, jag kanske får bättre feeling för den då? :-)

   Radera
 4. Med tanke på hur högt Pans labyrint hamnade och hur många som gillar den filmen så tycker jag det är konstigt att The Fall inte kom högre. Den är minst lika visuellt galet härligt perfekt som Pans labyrint, kanske en lite spretigare historia men den borde kunna uppskattas av många. Tycker jag då. Tack för mig. Hej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt sant! Bra talat, Senaste Talare!

   Den är också mjukare, varmare, och mer positiv. Men sådant går kanske inte hem hos de kalla och stela uppe i norr?

   Radera
  2. Jag skulle påstå att det är en anna typ av visualitet i The Fall jämfört med Pan och då uppskattar jag Pans fantasifullhet mer än Singhs perfektionism. Plus att Pan historia är oerhört mycket starkare berättad och inramad än The Fall. Tycker jag då ;)

   Radera
 5. Det var sannerligen ett starkt mexikanår 2006. Pans Labyrint har aldrig varit någon överdriven favorit hos mig och Children of Men har jag faktiskt inte tagit mig tiden att se (!), men Babel gillade jag när jag såg den. Dock har jag bara sett den en gång och den gången lutade den åt ett mycket högt betyg, men jag kände att något fattades. Jag är inte säker på om jag kommer gilla den mer när jag ser om den heller. Annars tycker jag Farväl Falkenberg lär vara årets bästa faktiskt, detta enligt mig svaga filmår. Jag behöver dock se Children of Men för ingenting med den filmen säger att jag inte bör uppskatta den mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen under nya namnet, Jimmy!

   Skriver du årsbästalistor?? Desto fler, desto bättre när det kommer till sammanställningar likt UÅBL.

   Jag har aldrig sett Babel och är inte så sugen faktiskt efter jag sett någon annan från den regissören. Han verkar vara en trist typ.

   Däremot kan jag starkt rekommendera Children of men. Den är lite Absurd och mycket Cinema!

   Radera