torsdag 16 februari 2017

Force 10 from Navarone (1978)


Jag tror att jag har sett både Kanonerna på Navarone och Styrka 10 från Navarone när jag var ung. Något som är helt klart i alla fall är att jag läste böckerna av Alistair MacLean. Han var något av en favoritförfattare när jag var i yngre tonåren. Jag har för mig att den första filmen var riktigt bra men jag kom knappt ihåg något om uppföljaren som kom ut 1978. När jag nu kollade över listan av filmer från året och insåg att detta var något av en liten Bondreunion tänkte jag att det kunde vara kul att se om filmen.


Filmen är regisserad av Guy Hamilton som också regisserat Bondfilmerna Goldfinger, Diamonds are forever, Live and let die och The man with the golden gun. Jag var nyfiken om något i krigsfilmen skulle påminna om Bond. Vi har också Jaws, Richard Kiel i egen hög person som en jugoslavisk partisanledare och Ringo Starrs fru och tillika bondbrud från Älskade spion Barbara Bach i en av de mest prominenta kvinnliga rollerna. Filmens huvudperson spelas också av Robert Shaw som var den stenhårde Grant i From Russia with love. Bond-reunion!

Men ack, det finns inte mycket i denna film som påminner om Bond då filmen är ganska seg och långsam. Det verkar inte heller som att folk i art design gillet har tagit intryck från Bondfilmerna då vi helt saknar någon skön "villains lair" eller annan spektakulär set design.


Force 10 from Navarone är på sin höjd passande som en söndagsmatiné om man är väldigt bakfull. Den påminner ganska mycket om Örnnästet men denna är klart tråkigare. Detta trots en del kända ansikten som Harrison Ford (betänk att filmen är från året efter Star Wars!) och Carl Weathers (två år efter han var Apollo i Rocky). Bäst i hela filmen är dock brittiske Edward Fox. Hans Miller med stiff upper lip och torr brittisk humor är riktigt underhållande här och där. Filmen bjöd också på några mycket fyndiga karikatyrer på de mest elaka av tyska nazister.

Njae, detta var i så fasligt bra egentligen. Halvkul underhållning för stunden för den som har en stor portion tålamod eller av annan orsak föredrar en långsam film.

Jag ger Force 10 from Navarone två förrädare av fem möjliga.

Betyg: 2/5


4 kommentarer:

 1. Aha, denna gamla rulle! Damn, 70-talet rör upp lite minnen ändå. Sprang och såg denna och hoppades på att den skulle vara lika classy som Kanonerna på Navarone. Det var den inte. Eller var man lite starstruck av Harrison och ville se allt med honom...?

  Har för mig att det är en scen med stålvajer över en väg...?
  Det kändes lite läskigt...då. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, spot on min herre. Stålvajern var det enda jag kom ihåg från förr (vilket gjorde att jag förstod att jag sett den som ung).

   Edit: har rättat några fel och uppdaterat en och annan dåligt komponerad mening.

   Radera
 2. Älskar den där typen av tecknade klassiska posters. Härlig matinékänsla. Sen om filmen håller vad postern lovar det är en annan sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Postern är bad ass! Mer bad ass än filmen kan jag tycka. :)

   Radera