lördag 7 januari 2017

Sherlock S04E01 - The Six Thatchers (2017)Detta är en spoilerfylld revy av Sherlock S04E01 - The six Thatchers


Urk. Har Sherlock helt tappat sin identitet som tv-serie? Första filmen från säsong 4 var tyvärr den klart svagaste filmen vi sett så här långt. Vi får verkligen hoppas att det blir bättre med de övriga två filmerna i denna säsong och att serien som helhet inte redan har passerat sin peak.


Det började egentligen redan med den tredje och sista filmen från säsong 3, The last wow. Även om den filmen hade en del mycket spännande partier kunde jag så här i efterhand undra var Mary som internationell superagent kom från. Den händelsetråden kändes helt malplacerad. Jag har fortfarande stort förtroende för Mark Gatiss och Steven Moffat och det är inget problem i sig att de inför helt nya moment i serien jämfört med böckerna. Det var till och med en stor del av charmen med Sherlock att de adapterade historierna till en modern tid och förvrängde mysterierna. Men Mary som superagent ändrar tonaliteten katastrofalt och skapar en ny tarm av händelser och andra implikationer som måste behandlas.

The six Thatchers lutar sig lite vagt mot novellen The six Napoleons. De diskade av parallellerna till boken under den första tredjedelen av avsnittet. Under inledningen läggs för övrigt fokus på hur Sherlock blir återinsatt och friad från mordanklagelserna från His last wow samt Johns och Marys lilla dotter, Rosie. Även om de får in några kul scener ("You see but you don't observe, Watson."), är det mest en flamsig känsla i inledningen. Sherlock som twittrar som om han vore en speedad 12-åring är inte höjden av briljant manusskrivande om ni frågar mig. Hotet från Moriarty är det mest spännande i inledningen av filmen, vilket är ironiskt med tanke på att han bara är en MacGuffin. Hoppas vi på att han får återkomma som ett spöke som hemsöker Sherlock i en av de två återstående filmerna under denna säsong?


Andra halvan av filmen är direkt svag! Mary står i fokus och hennes liv som superagent får ett konstruerat, onödigt orent och till slut ett icke förtjänat sorgligt slut. Suck, vad har hänt? Med endast tre filmer per säsong så måste de återstående två vara spektakulärt bra för att säsongen ska komma upp i nivå med de två första. Och om nu detta är en mellansäsong får vi väl vänta till 2019 och den femte säsongen. Fan, hoppas att mina farhågor är ogrundade.

Betyg: 2/5


Trivia funnet på "the internets"...

The bus/flower scene was inspired by the same thing happening in real life to a friend of Mark Gatiss called, aptly enough, Edmund Moriarty: “His daughter was very young and he’d been up all night with her and he got on the tube to White City and this very beautiful girl started smiling at him and he thought ‘Still got it!’ and he got all the way there and got to work, looked in the mirror and he had a flower in his hair and that’s what she’d been looking at” Gatiss told the audience at a December screening of the episode.

Edit: tog bort mitt påstående om att Mary inte finns i böckerna. Det var fel. Hon är med på ett litet hörn...

4 kommentarer:

 1. Håller med - svagt avsnitt men jag blir ändå lite glad över att få träffa gamla bekantingar igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag fullständigt med om! Alltid lika kul att se Martin Freeman briljera. :-)

   Radera
 2. Sir Per med familj håller med till 100%. Detta var inte bra och vi blev samfällt oroliga inför de avslutande avsnitten denna säsong.

  Besvikelsen extra stor då vi under hela vistelsen på Maurits' ö medvetet avhållit oss från att titta för att ha i alla fall någonting att se fram emot med hemkomsten.

  Var ska man börja sågningen? Strax ovanför fotknölarna eller strax under knäna?

  Ska detta bli någon banal agenthistoria med svag story?

  Vad hände med deckarelementet?

  Suck.

  Imorgon kommer tvåan, vi hoppas på bättring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch då. Trist att ni inte föll för denna film heller. Vi får verkligen hoppas att det blir bättre med de två återstående denna säsong. :)

   Just känslan av att showen hade full koll på allt var så tydlig under S1 och S2. Manusförfattarna var extra bra, men också klippningen, scenografi, musik och givetvis skådespeleriet. Allt detta gjorde att serien kändes unik med en distinkt egen identitet. Men det var som bortblåst i denna film. Damn!

   Radera