onsdag 11 januari 2017

Buffy The Vampire Slayer - Season 6 (2001-2002)


Detta är en spoilerfylld revy.

Det är fascinerande att alla säsonger från Buffy the Vampire Slayer känns så distinkt olika. Säsong 6 känns mörk och mer jordnära. Buffy blir återuppväckt från en bra plats, det var Willow som stod för den "tjänsten", och det hon finner tillbaka på jorden är... vardagslivet. Hon måste för att få fortsätta att ta hand om Dawn skaffa jobb, betala räkningar, jävlas med det gamla husets trasiga vattenledningar samtidigt som hon försöker uppfostra en bångstyrig tonåring.


Det finns flera faktorer som styr hur jag upplever en säsong. Hur scoobisarna samspelar är en viktig parameter. I säsong 6 glider Buffy från Willow, Xander och inte minst Mr Giles som ju helt sonika flyttar hem till England igen. Istället söker hon tröst i Spikes väntande men allt annat än varma famn. Säsongens big bad är också ett kapitel för sig. Nu är det inte en halvgud Buffy fajtas mot utan... tre nördar, tre svaga och patetiska pojkar. Vardagsbänken slår till igen. The big bad är inte speciellt bra i denna säsong. De är roliga i sina stunder, absurda i andra och allt för mycket over the top i många scener.Säsongen inleds otroligt bra med tre suveräna avsnitt; dubbelavsnittet Bargaining samt det ännu bättre After life. Som en ljuvlig symmetri avslutas säsongen med en liten mini-arc, som en mörk opera, där Dark Willow helt plötsligt blir ett verkligt hot mot världen, avsnitten Villains, Two to go och Grave är superbra. Däremellan har vi de fantastiska avsnitten Tabula rasa, Life serial, Normal again och Gone.

Säsongens bästa avsnitt är dock för mig, givetvis, Once more with feeling. Det är ett tråkigt och väntat val men det val jag måste göra. Att Joss lyckades få ihop detta avsnitt över huvud taget är imponerande, casten är ju inga sång- och dansmänniskor! Och att några av dem råkade vara bra på sång och dans får ses som en ren bonus. Joss har skrivit låtar och texter och det är faktiskt inte fy skam. flera av låtarna är starka, vissa andra not so much. Men det mest fascinerande är hur han får in så mycket viktig handling i sångtexterna. Man kan inte se säsongen utan att se Once more with feeling för den tar handlingen framåt på så många plan. Otroligt bra och spännande och en milsten i tv-seriehistoria.Jag tycker att säsong 6 är en fantastisk säsong. Den är bara snäppet under säsong 5 och den tampas därmed med säsong 3 om andraplatsen.

Min topplista för säsongen:

5. S06E05 Life serial
4. S06E08 Tabula rasa
3. S06E20 Villains
2. S06E03 Afterlife
1. S06E07 Once more with feeling

Mina bubblare: S06E22 Grave, S06E01-02 Bargaining, S06E17 Normal again, S06E11 Gone.

Betyg: 4+/5

Buffypodden kommer snart tillbaka med säsong 7! Första avsnittet kommer måndagen den 16:e januari.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar