fredag 11 november 2016

Life, Animated (2016)Första filmen ut från den pågående filmfestivalen.

"Life, animated" är en dokumentär om den autistiske Owen Suskind. Film är fantastiskt! Denna dokumentär måste man ju bara älska som den filmälskare man är. Här får vi se hur filmens underbara värld faktiskt kan ha en reell påverkan på människor livskvalité. filmer kommer i alla former och just dokumentärgenren kan ju förutom ett intressant ämne ibland bjuda på spännande och nyskapande format för dokumentärgenren. Exempel på det senare från de senaste åren kan vara Heart of a dog, 20.000 days on Earth och Exit through the gift shop. Life, animated är mer av en standardvariant. Vi får se intervjuer med Owens familj och följa honom i vardagen. Till det visas tillbakablickar via vackra om än fladdriga blyertstecknade animationer. Lite konstnärligt blir det alltså i alla fall. Till detta får vi se flera scener ur ett femtontal Disney-filmer (bara klassiska Disney).

Filmen beskriver hur Owen slutade prata när han var tre år och hur han försvann in autismen. Den lille pojken älskade dock Disney-filmer och han såg dem om och om igen. Inte förrän flera år senare kunde föräldrarna och storebrodern nå fram till Owen och då genom dialog från Disneyfilmerna. Som många autistiska barn hade Owen blivit översvämmad av intryck och han kunde inte kommunicera med omvärlden. Den extremt förenklade och övertydliga kommunikation som existerar i Disneys animerade filmer passade dock Owen. Onda är onda, goda är goda. Känslor och intentioner är tydligt kommunicerade i ansikten och genom dialogen. Owen lärde sig all dialog utantill och när hans far upptäckte detta kunde de börja nå Owen via ett slags rollspel. Fantastiskt. Encroyable!


Detta är en mycket intressant dokumentär som behandlar ett svårt ämne. Fler aspekter med autism än just svårigheterna med talet tas upp på ett rättframt sätt. Dokumentären är inte överdrivet sentimental även om hans föräldrar givetvis blir väldigt emotionella i vissa situationer och rörande vissa frågeställningar. När de spekulerar hur det ska bli efter de gått bort bränner det till ordentligt i filmen. Även storebror Walters funderingar om framtiden var starkt.

Som helhet ger jag dokumentären med plus godkänt. Den lyfter sig kanske inte över mängden pp grund av formatet så man bör vara intresserad av innehållet såsom mänskliga relationer, kommunikation och film för att få full glädje av filmen.

Jag ger "Life, animated" tre sätt att kommunicera av fem möjliga.

Betyg: 3/5Inga kommentarer:

Skicka en kommentar