onsdag 2 mars 2016

The Expanse - Season 1 (2015-2016)


The Expanse är en ny science fiction serie som gjorts av kanalen SyFy. Den baseras på en bokserie från pseudonymen James S. A. Corey. Jag fick tipset av Patrik och när jag var krasslig härom helgen fick jag tillfälle att "binge watcha" serien på två dagar. Första säsongen består av tio avsnitt om 45 minuter vardera. Serien är faktiskt riktigt najs. Den startar långsamt och tar god tid på sig att etablera världen, mysteriet och huvudpersonerna. Men i de tre, fyra sista avsnitten händer en massa och det blir riktigt spännande.

Serien utspelas några hundra år in i framtiden då vi människor har koloniserat månen, Mars samt flertalet större asteroider i bältet. Det har bildats två maktcentrum, Jorden respektive Mars, som ligger i luven på varandra. Alla som bor och jobbar med gruvdriften i asteoridbältet är andra klassens medborgare på gränsen till slavar. Oro i leden.


Vi får följa tre trådar. Den första är om polisen Miller som på asteroiden Ceres utreder ett case med en försvunnen dotter till en av de rikaste männen på jorden. Den andra tråden är om Jim Holden och hans crew på ett fraktskepp som fraktar mineraler mellan bältet och Jorden. I den tredje tråden får vi följa politikern Chrisjen Avasarala nere på jorden.

Serien blandar framgångsrikt stilar mellan de tre händelsetrådarna. Den om Miller är en typisk film noirig berättelse som tagen från Blade runner. Det är skitigt och stökigt bland gruvarbetarbostäderna på Ceres. En del av den historien påminner om Total recall med konflikten mellan de rika på jorden och de fattiga i "zero gravity". Scenerna från Jorden och det politiska maktspelet är lyckligtvis ganska få då serien tappar fokus under de delarna. Däremot är resan som Jim Holden, Alex, Naomi och Amos och deras kompisar gör mycket intressant och bra. Där är det närmast "high sci fi2 med rymdskepp och sådant. Dramat bygger på ett mysterium. Vad har hänt den försvunna Julie och har hennes försvinnande något med ett antal omstörtande händelser?


Produktionsvärdet i serien är tämligen högt. Scenerna med rymdskepp i strid med varandra är schyssta överlag. Karaktärerna är bra underbyggda och det finns några där som helt klart är intressanta. Och även om serien inte drivs av en massa actionsscener så finns det några och de håller hög klass. Jag var positivt överraskad över hur vådlsam serien var i vissa delar. Den är barnförbjuden skulle jag tippa.

Tydligen har Syfy lagt in en beställning av en andra säsong om 13 avsnitt som förväntas komma ut under 2017. Jag kommer stå där i kön och fingra på mössan angelägen om att få veta hur det går för våra hjältar.

Betyg: 3+/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar