fredag 11 mars 2016

Le tout nouveau testament (2015)Den sista filmens av de jag såg på Stockholms Filmdagar har premiär idag. Det är en belgisk-fransk film av Jaco Van Dormael. Nu är vi i en bisarrovärld likt de som fransosen Quentin Dupieux brukar röra sig i. Ni vet han bakom den mycket roliga filmen Wrong cops?

Vissa spoilers om handlingen nedan så läs vidare på egen risk.


I Le tout neouveau testament träffar vi Gud, en alkoholiserad tyrannisk slashak som bor i en lägenhet med sin hunsade fru och bångstyriga tonårsdotter. Gud roar sig med att jävlas med människor via sin dator. Han gör allt för att livet på jorden ska bli så miserabelt som möjligt. Han inför saker som "en olycka kommer sällan ensam" och att "om syltmackan ramlar ner på golvet hamnar de alltid med sylten nedåt". Huvudpersonen i filmen är dottern Ea (Pili Groyne). Hon är lite ledsen mest hela tiden för att hennes storebror har lyckats rymma från faderns lägenhet. Ytterdörren är ständigt låst. Men J.C hade upptäckt att man kunde öppna en tunnel från tvättmaskinen ock via den krypa ut i världen.

En kväll när pappa Gud ligger och sover ruset av sig saboterar Ea hans dator. Men först skickar hon ut ett meddelande till alla människor om exakt vilken tidpunkt de kommer dö. Sen kryper hon ut i världen. När Gud vaknat och insett vad hon gjort måste han krypa efter för att få tag på henne och tvinga henne att fixa datorn. Samt misshandla henne lite till. Jag trodde först att detta skulle vara en surrealistisk film en det lutar mer åt att det är en BOATS.


Det är ganska kul hur olika människor reagerar när de får reda på exakt hur länge de har kvar att leva. Någon slutar jobb a och blir fågelskådare på heltid, någon försöker barrikadera sig för att inte utsätta sig för faror, en annan försöker "slå systemet" genom att försöka begå självmord trots att han har decennier kvar att leva och någon går till jobbet som vanligt för att det är det enda han kan.

Jaja, idén är det inget fel på men till slut blir det för mycket fars över det hela. Jag hade gärna sett denna galna set-up behandlad med lite mer allvar då filmen antagligen hade gjort ett större intryck. Nu blev det lite väl utdraget. Hela sidohistorien om den uttråkade rike mannens fru Martine (Catherine Deneuve) som tar sig en älskare var lite för mycket för min typ av humor. Älskaren är en gorilla från stadens zoo.


Däremot skrattade jag gott åt Guds vedermödor när han kom ut i världen. Från att vara allsmäktig hemma i lägenheten visar han sig bara vara en "bum" ute på gatan. Utan pengar eller färdigheter hamnar han på ett härbärge för uteliggare och då han placerades bland illegala immigranter från Uzbekistan deporteras han av misstag dit. Det är en mycket lustig scen när han själv får uppleva den eländiga värld han skapat.

Det finns några härliga scener i denna film. Jag älskar till exempel slutscenen med alla på stranden och det störtande flygplanet. Jag gillade vissa av karaktärerna, speciellt Ea. Men som helhet var det lite för glest mellan höjdpunkterna och inte speciellt mycket man kunde ta med sig att fundera på. En kul liten detalj men inget mästerverk.

Jag ger Le tout neouveau testament två mammor av fem möjliga.

Betyg: 2/5

Filmen lockade inte många spanare till bänkraderna, men Jojjenito sökte i alla fall svar hos de högre makterna. Fann han några och fick han på så sätt frid?

4 kommentarer:

 1. Jag har gillat Jaco Van Dormae tidigare filmer och ska naturligtvis spana in den här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja såklart du måste kolla in den då. Du kan nog gilla dess lite surrealistiska stil.

   Radera
 2. Ja, håller med, det finns bra idéer och koncept här men höll inte hela filmen ut. Fast å andra sidan tyckte jag ändå den var värd en trea men jag har nog fortfarande en lite annan definition på vad betyg 2 och 3 betyder för mig.

  Det som var bra tyckte jag var de mänskliga relationerna och reaktionerna. Gud själv tyckte jag mest var irriterande och det kanske var meningen men tyckte mest han blev en karikatyr på kvinno- och barnmisshandlande white trash-europé.

  Jag kan tycka att du spoilar lite för mycket i din text, detaljer i handlingen. Men det är ju en ganska smal film som inte så många kommer att se så ingen större grej och det är säkert med i trailern. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är kanske lite spoilers så jag ska för säkerhets skull lägga in en varning i inledningen. Tack.

   När det är okända filmer som inte många kommer att se brukar jag vara lite mer frikostlig med handling och sådant för att läsarna ska få en chans att förstå filmen (trots att de säkert inte kommer se den).

   Radera