tisdag 9 juni 2015

Homeland - Season 4 (2014)


Homelands första säsong var otroligt bra. Den andra dippade rejält då den blev svagare en "24"-kopia och tredje säsongen var också ojämn. Ändå var jag ganska sugen på den nya säsongen som gick i vintras. Men så såg jag att Cecilia sågade säsongen på sin blogg och då falnade mitt intresse. Tills jag hörde från flera håll att säsong 4 var jättebra. Ok, jag gav den till slut en chans. De tolv avsnitten betades av i ett huj. En serie som slukas så snabbt kan inte vara bara dålig, eller hur?


Även denna säsong var ojämn. Första halvan var helt ok men inget jämfört med andra halvan som delvis gav oss en helt ny sida av Homeland och var lika nervig som första säsongen. Avsnitt 8-10 var bland det bästa serien levererat. Sen drog de ner tempot i elfte avsnittet och tolfte fick mer en känsla av epilog. Jag tyckte nog att det var trist att de sista två kändes som pyspunka om man jämför med de tidigare tre.

Serien handlar om Carrie. I och med denna säsong gör de en mjuk omstart för tiden efter Brody. Jag är helt enig. Showen hade krämat ut allt som fanns att kräma ut av på-av-relationen mellan Carrie och Brody. Nu var jag helt redo att gå vidare. Serien är som bäst när Carrie och hennes gäng gör CIA-saker, dvs när de utför sitt jobb, politiskt rävspel, spionage eller konflikthantering. Jag vill se henne, Quinn, Max och de andra vara duktiga på sina jobb. Annars faller hela konceptet med att Carrie är en stationschef och så vidare.


De svagare delarna är när Carrie är ett "nut case". Visst var det en bra krydda i inledningen, men nu känns det som att det blir en "plot device" och då funkar det inte lika bra. Istället börjar det bli uttjatat. Hon bryter ihop, hon använder sex i rekryteringen av en "asset" och hon beter sig allmänt galet. Dessa scener undergräver till slut hennes eventuella briljans när hon är som bäst (på sitt jobb).

Däremot älskar jag Claire Danes skådespeleri då hon spelar Carrie med ryckiga huvudrörelser, flackande blick och dessa återkommande "pssst" som hon uttrycker när hon blir irriterad. Annars har Peter Quinn spelad av Rupert Friend blivit en ännu större favorit. Han är riktigt bra i rollen som en mer dämpad version av Jack Bauer. Friend är extra bra i de små scenerna. Hans minimalistiskt skådespeleri är top notch. Vad har vi på Saul då? Spelad av Mandy Patinkin. Hans tråd under denna säsong var mer actioninriktad och han är alltid bra, även om jag hellre ser honom köra sitt spel bakom kulisserna, där han hör hemma.


Ok, vem hade då rätt? Cecilia som spydde galla på serien eller Danne, Cissan och övriga som gillar't? Tycker nog helt klart att detta var mer bra än dåligt. På grund av ojämnheten och den något svagare avslutningen blir dock intrycket splittrat.

Betyg: 3/5

2 kommentarer:

 1. BRA sammanfattat om säsongen! Ligger helt i linje med vad jag känner.
  Carrie är ibland en briljant karaktär att följa, men lika ofta med ett jävligt uttjatat manér!

  Extra bra att du nämner Quinn! Han har blivit en sorts "städgubbe"! Den som håller upp allt när det blåser fan! Även om han också hade sina dippar här.

  Summa summarum: kan man krama ut mer ur Carrie och hennes tillvaro i en säsong till? Kanske. Kanske inte. Man får helt enkelt titta när det blir dags igen! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Steffo!

   Klart man måste kolla vad de hittar på. Hopas på mera bad assnes från Carrie och Quinn, mindre nut caseness...

   Radera