måndag 2 februari 2015

The Imitation Game (2014)



"The imitation game" handlar om matematikerna Alan Turing och hans och hans team arbete med att knäcka tyskarnas krypteringsmaskin Enigma under andra världskriget. Detta är en otrolig historia och ett fantastiskt intressant ämne. Filmen är en av alla dessa BOATS som uppenbarligen sprutar ut på marknaden. "The Batch", hunken Benedict Cumberbatch spelar Turing och brittiska tösen Kiera Knightly gör inte alls bort sig som Turings väninna Joan Clarke.


Filmen är i bitar mycket förvirrande. Jag fattade aldrig hur Turings maskin fungerade, inte ens vad den förväntades göra exakt. Förutom då att hjälpa dem att knäcka den dagliga koden. Uppenbarligen löste de mysteriet genom att använda meddelanden där samma ordfölj användes om och om igen. I filmen verkar det som att det var "Heil Hitler" de knäckte koden med. Såvitt jag hört vad det i verkligheten vädermeddelanden de använde sig av. Något i stil med Wetterkurzschüssel.

Turings livsöde är smärtsamt och helt absurt. Man blir så ledsen. The Batch gör honom till den äran. I och för sig tycker jag att Sherlock anas under ytan lite då och då. Men hans insats var helt ok. Jag blev kanske ändå inte helt blown away.


Största problemet med denna film, denna BOATS, var att de hoppade mellan tre tidslinjer hela jävla tiden. Otroligt frustrerande. Nästan lite prettovarning på att så fort något som helst intressant hände skulle man hoppa tillbaka till barndomen (ja, vi fattar! Christopher!), eller till tiden efter kriget och polisen.

Jag hade velat få veta mer om hur de knäckte koden. Jag tror att man hade kunnat få med alla dramaturgiska vinklingar om Alans inre liv ändå. Eller ännu hellre följa Carls råd och helt enkelt göra en bra dokumentär om Alan Turin istället för BOATS:en. Vilken är den bästa dokumentären om Turin, Enigma och kodbryteriet? Tipsa gärna i kommentarerna!


Ändock, trots vissa svagheter var detta en stark och berörande film. Filmens styrka är historien. Man blir så förbannad på de brittiska... Det hade varit fel vem än som råkade ut för den behandlingen, men det blir ju inte direkt bättre med tanke på att det handlade om en person som bidrog så mycket i krigsefforten. Suck, sista scenerna, tungt.

Jag ger "The imitation game" två upprörande slut av fem möjliga.

Betyg: 2/5

Filmen såg tillsammans med min mentor och idol, den store Frans. Han ger filmen betyget: "en stark trea... Fyra kanske? En fyra! ... 3,85734538."



14 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jag hade ganska höga förväntningar på denna film. Den var bra men inte lika bra som jag hade väntat mig...

      Radera
  2. Magnifik film!

    Hade denna som tredje bästa film förra året. Grymt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow. Kul. För dig.

      Jag blev inte speciellt wow:ad av filmen, men jag blev väldigt intresserad och berörd av själva grundhistorien.

      Radera
    2. Lustigt att alla verkar hänga upp sig på att filmen skulle vara förvirrande med alla hopp och sidostorys.
      Jag kände inte av detta alls.

      Är det jag som är konstig. Eller alla ni? ;)

      Radera
    3. Corretion: Inte förvirrad alls, tyckte bara att de delarna var tråkiga, och att valet av parallella tidslinjer i filmen inte var effektivt.

      Radera
  3. Känns som att vi uppfattade filmen rätt lika. Håller med om att man (kanske) inte hade behövt alla de där återblickarna till barndomen. Lite ängsligt, som om att vi inte skulle förstå vem Turing var utan hans barndom. Manus överlag var alldeles för splittrat, som om de inte riktigt kunde bestämma sig för vilken story som var starkast – Turings personliga trauman och det faktum att han straffades för sin sexualitet, Turing och Clarkes vänskap/kärlekshistoria, Turing och Christopher, Turing vs Enigma, Turing och motståndet inom armén... = rörigt.

    Men samtidigt; berörande på sina ställen och en väldigt spännande grundstory!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hey Cecilia, det verkar som vi har haft ungefär liknande upplevelse och inställning till denna film! :-)

      Radera
  4. Känner också ungefär likadant som dig och Cecilia. :)

    Påstår i min recension att de kunde skippat både 20- och 50-talsscenerna helt. Efter att ha tänkt lite på det så tror jag kanske att det kunde varit bra om de behållit kanske en eller två scener från 50-talet, antingen som nån slags prolog eller epilog. Turings fråga som han ställer till polisen, om han är maskin eller människa, ger ju liksom en intressant vinkling på allt som händer under själva grundstoryn.

    Men det är väl standardproblem 1A för biopics och BOATS, att de inte kan kill their darlings, och istället kastar allt på väggen och ser vad som fastnar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de knör in en faslig massa saker i denna film. Som sagt, grundhistorien är oerhört intressant men jag kände inte att filmen kom upp i samma nivå.

      Hoppar över och kollar in din revy!

      Radera
  5. Svar
    1. Kul avsnitt. Perfekt att varva ner efter bridgen till... Tack för tipset!

      PS, de är jäkligt nöjda med sig själva, typerna i det där programmet...

      Radera
  6. Japp, vi har samma klagomål (tillbakablickarna!). De kändes onödiga och övertydliga.

    Jag kan inte säga att jag förstod vad Turings maskin skulle göra men på nåt sätt förstod jag upplägget där dels en maskin jobbade och dels mänskliga kodknäckare (som var chanslösa).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Filmen misslyckas helt med att beskriva vad han egentligen gjorde. Iofs behövdes inte detta egentligen, om filmen varit starkare hade man inte brytt sig om den detaljen...

      Radera