lördag 9 mars 2013

Trouble With The Curve (2012)

 

Gus: Anybody who uses computers doesn't know a damn thing about this game. 

Clint Eastwood har ju på ålderns höst blivit en respekterad figur i Hollywood. I Trouble with the curve spelar Clintan huvudrollen men han har inte regisserat filmen. Jag vet inte om han kommer sätta sig i registolen någon mer gång, men kanske. Detta är en film om baseball och mer specifikt om scuting efter nya talanger för laget Atlanta Braves. Vid närmare eftertanke skulle detta lika gärna kunnat vara en film med Kevin Costner. Det är ett ämne Costner gillar och en stämning och känslighet som man kan finna i filmer som Field of dreams och For love of the game.


Clintan spelar här Gus, en åldrad veteran inom scouting som börjar tackla av rent fysiskt. Han har börjat få problem med synen. Dessutom har han en ihålig och risig relation till sin vuxna dotter. Dottern har ett välordnat liv som framgångsrik advokat, men hon kastar alla pågående projekt när hon hör att pappan gett sig ut på en scouting-turné trots hans sviktande hälsa. Hon tar några dagar ledigt och flyger ut till sin far på vischan i någon av the Carolinas. Väl där träffar hon en ung före detta baseballspelare som försöker slå sig in i hennes fars bransch. Samtidigt närmar sig Gus den oundvikliga uppgörelsen med nuet, dåtiden och den dåliga relationen mellan far och dotter som byggs upp under år av obefintlig kommunikation.


Detta är en lite småputtrig film med gedigna skådespelarinsatser. Jag kanske inte hoppar i taket över Clintans grimascher och grymtanden men han gör inte bort sig lika mycket på film som i verkligheten i alla fall. Dottern spelas av den förtjusande Amy Adams, ni vet hon från alla romantiska komedier, och hon är väldigt bra i denna lite mer dramatiska roll. Den största överraskningen står dock den unge mannen för. Han spelas av ingen mindre än sångaren och showmannen Justin Timberlake. Han var bra i The social network fast det kunde ju varit en engångsföreteelse. Men han imponerar även i denna film, och så han verkar vara en riktigt trevlig prick också.

Allt som allt är filmen trevlig och perfekt för en trött vardagskväll efter jobbet, men detta är ingen film för någon årsbästalista. Den är mellanmjölk.

Jag ger Trouble with the curve två skruvade basebollar av fem.

Betyg: 2/5

6 kommentarer:

 1. Japp, det här är helt klart en mellanfilm som inte bjuder på alltför mycket nytt. Som du säger är det inget som tar sig in på en årsbästalista, men inte heller på någon bottenlista.

  Trouble with the Curve fick 3/5 av mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en gedig film men den gjorde inget bestående intryck. Mitt betyg tvåa är ju väldigt brett, ett betyg som täcker in en massa filmer, så att 3-5 alla kan beskriva positiva betyg...

   Radera
 2. Snarare en vällagrad yoghurt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du älskade den såklart? Ett av dina favoritteman... Bra!

   Radera
 3. Den hade val en del sma brister men den hade inte varit lika bra utan dem. En gammaldags film med en bra historia, bra skadespelare och behagligt tempo och utan vampyrer och datoriserade forbattringar.

  Oavsett vad man tycker om den ar det val anda synd att sadana filmer lamnas lite i oblivion? obs ordvits.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LOL. obs uppfattad ordvits. Nice one.

   Radera