tisdag 3 januari 2012

Radio (2003)


It's never a mistake to care for someone. That's always a good thing!

"Radio" bygger på verkliga händelser och beskriver en fantastisk historia om verkliga personer. Den handlar om vänskapen mellan coach Jones och James Robert "Radio" Kennedy. Historien blev uppmärksammad i USA efter en artikel i Sports Illustrated, vilket också ledde till denna film. Artikeln är mycket läsvärd. Coach Jones var huvudtränare på en high school i Anderson, South Carolina. Radio var en förståndshandikappad ung man som varken kunde läsa eller skriva och som dessutom inte pratade efter trakasserier och sattyg från de andra barnen. Idag är Radio välkommen och älskad av hela samhället och en permanent del av the coaching staff i laget.

Tag en del "The blind side" för den sanna men ändå osannolika historien från sportvärlden, en del "Friday nights lights" för en stark coach med moral och karaktär och en del "The straight story" för en sida av amerika där människor bryr sig om varandra, och du får "Radio".

Lägg därtill bra skådespelarinsatser från Ed Harris, Debra Winger och Cuba Gooding Jr. och resultatet blir en mycket bra men framför allt känslosam film. Vi får följa Coach Jones, Radio, skolan, laget och folket i lilla Anderson under ett år, men det är en komprimering av en vänskap som startades under 1960-talet och som är stark än idag. Se coachens webbsida.

Filmen är egentligen inte mer än en liten bagatell, men den beskriver en formidabel historia. Om coach Jones inte hade tagit sig an Radio hade den handikappade och stumme pojken säkerligen varit död och glömd för länge sedan. Jag kan varmt rekommendera filmen till alla med eller utan ett hjärta. Men glöm för guds skull inte näsdukarna, de kommer väl till pass under sluttexterna när man får se bilder på de riktiga personerna som filmen handlar om, Radio och Coach Jones med flera.

Jag ger "Radio" tre små apparater som pratar till dig av fem möjliga.

Betyg: 3/5

9 kommentarer:

 1. Bor de i en stad som heter Andersson? Det maste vara ett trevligt stalle.

  SvaraRadera
 2. Det MÅSTE vara ett trevligt ställe. Sannerligen.

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte men jag får lite Remember the titans vibbar så jag passar nog.

  SvaraRadera
 4. Och så den klassiska BOATS-frågan: hade du tyckt att filmen var lika bra om du inte vetat att den baseras på en verklig historia?

  SvaraRadera
 5. Sofia: Nej, då hade jag nog tyckt att den varit meningslös och orealistisk. Jag hade tyckt att Cuba Gooding Jr spelat över (men jag har sett film på den riktiga Radio och han går så där ryckigt som Cuba gör i filmen osv).

  Men du, vad står BOATS för?? :)

  SvaraRadera
 6. filmitch: Remember the Titans är en ganska annorlunda film, men jag kan nog ändå se att de två är i ett fack som du kanske inte gillar... Håll dig borta! :-)

  SvaraRadera
 7. Jag passar nog på Radio.
  BOATS står för Based On A True Story. Det tog ett tag innan jag räknande ut betydelsen. F.ö en genre jag är ganska förtjust i.

  SvaraRadera
 8. filmitch: Passa på Radio? När det är BOATS! Är inte det en genre du är ganska förtjust i?

  ;-)

  SvaraRadera
 9. Jo gillar genren men jag undviker gärna filmer av den här sorten. Jag försöker välja mina BOATS med omsorg ;)

  SvaraRadera