måndag 23 januari 2012

Frozen River (2008)


I can't believe you're not even going to look for him. 

Vi befinner oss i en frusen och bister miljö, ett kallt och hårt samhälle där de svaga får stå ute i kylan och huttra, medan de rika sitter inne i sina behagligt uppvärmda hus och dricker äggtoddy. Filmen "Frozen river" utspelas uppe i norra New York, vid gränsen mellan USA och Kanada. På båda sidor om floden ligger ett indianreservat med egna lagar och lite mindre hårt bevakad gräns. På vintern smugglas här illegala invandrare i skygga bilar över det frusna vattnet.

Huvudpersonen är Ray Eddie (Melissa Leo), en ensamstående mor till två barn, som nyligen övergivits av sin man. Han tog sitt beroende och familjens sista besparingar och drog till Atlantic City. Ray Eddie behöver pengar för att kunna sörja för sina två söner, och hon slår sig i slang med indianflickan Lila Littlewolf. Men människosmuggling är varken en säker eller avkopplande verksamhet får Ray Eddie erfara.

Denna film gick på filmfestivalen år 2008. Jag hade den på min lista, men som så ofta var det svårt att få till schemat och jag missade den. Sen dess har jag sett två filmer på festivalen som många jämför med med "Frozen river". Det är en tematisk trilogi. Det andra två är "Winter's bone" från 2010 och "Martha Marcy May Marlene" från 2011. Vilka filmer! Femmor båda två. Självklart ville jag se "Frozen river" också.

Jag förstår varför de tre filmerna nämns i samma andetag. Miljöerna är inte de samma, men stämning och bildspråk är påtagligt lika. Och de handlar alla om Amerikas baksida, långt från fest och flärd. I de tre filmerna möter vi outbildade lågavlönade vitt slödder, "white trash", som lever på den raggiga kanten. Filmerna innehåller samtidigt fascinerande personligheter och alla tre filmerna har starka kvinnoporträtt från Melissa Leo, Jennifer Lawrence respektive Elizabeth Olsen.

Jag blev dock inte alls lika betuttad i "Frozen river" som i de andra två filmerna. Den största skillnaden var att de två såg jag på filmfestivalen under intensiva filmveckor i fyllda biosalonger, medan denna film såg jag hemma i soffan. Jag tror att detta var en film som upplevts så mycket bättre om jag befunnit mig i en "biobubbla" helt onåbar från den "vanliga" världen. Jag tror bestämt att jag behöver ett filmrum i min nya lägenhet, ett mörkt underbart biorum.

Jag ger "Frozen river" tre körningar över den smältande isen av fem möjliga.

Betyg: 3/5

Melissa Leo

2 kommentarer:

  1. Jag blev inte särskilt fångad av den här white trash-misären, det kändes alldeles för övertydligt och förväntad i sin händelseutveckling. Det gör dock att jag är lite nyfiken på Winter's Bone för att se om det är filmen i sig som var problemet eller white trash-misären.

    SvaraRadera
  2. Sofia: Och jag undrar över hur mycket det berodde på att jag såg denna hemma och de övriga i biosalongen. Jag tror inte att jag gillat denna lika mycket även om jag sett den på festivalen. Winter's bone är mycket bra, men lite långsam i början så det krävs att man inte tänker på en massa andra saker, och att man verkligen ger den en chans. Jennifer Lawrence i huvudrollen är magisk.

    SvaraRadera