lördag 21 januari 2012

Attack The Block (2011)


I was gonna make you. Now I'm gonna dead you. This is my block.

"Attack the block" är en frisk fläkt i biomörkret, och en överraskning då komedi-sci-fi-skräckisar inte växer på träd direkt. Men så är en av medproducenterna Edgar Wright också, mannen bakom filmer som "Shaun of the dead", "Hot fuzz" och "Scott Pilgrim vs. The world".

Filmen utspelas i ett av de fattigare kvarteren i Londons utkanter i nutid. Ett gäng ligister i yngre tonåren drar omkring på gatorna utanför sitt kära kvarter. De är allmänt dryga, rånar någon ensam tjej på måfå och kommunicerar på något språk som vagt påminner om engelska. Just denna kväll faller så en "meteorit" ner och landar i en oskyldigt parkerad bil. Gängets ledare Moses vill undersöka saken närmare och efter att blivit illa riven av den lilla passageraren till rymdfarkosten, bestämmer sig gänget att de måste döda utomjordingen. Det skulle de inte gjort. Det var inte den enda utomjording som hade för avsikt att landa i detta kvarter denna kväll. En episk batalj följer.

Jag gillade känslan i filmen, mycket för ett starkt soundtrack. Men till slut fann jag filmens huvudpersoner ointressanta och jag hejade nästan mer på bortalaget än "vårat" gäng. Monstren som de kämpar mot är gjorda i datorns värld och de är svarta som satan, men inte speciellt otäcka. Som monsterfilm är detta ganska blekt, trots svärtan. Jag tror snarare att filmen skulle passa bäst som en förfestfilm och det är möjligt att jag skulle kunna "se" filmen i ett klarare, om än dimmigare, ljus om jag vore hårt medicinerad av alkohol. Dessutom skulle den passa bättre att ses med en grupp skräniga polare.

Jag tycker att det var en pigg uppstickare, filmen bjöd på något annorlunda. Men attacken blockerade inte min kritiska tankar. Jag ger "Attack the block" tre självlysande tänder av fem möjliga.

Betyg: 3/5

12 kommentarer:

 1. Nä, jag håller med. Sci Fi-komedi borde vara en enorm tacksam genre, men det finns ack så få som är sevärda. Jättekul filmtips. :)

  SvaraRadera
 2. Ah, jag måste ta itu med den här, jag som ändå gillar en bra spoof-film. Tack för sparken i ändan!

  SvaraRadera
 3. Filmmedia: mycket nöje! Annan sci-fi-komedi som jag gillar är Evolution. Har du sett den?

  SvaraRadera
 4. Sofia: jag vet inte om detta är en spoof, kanske inte, beror lite på hur man definierar spoof...

  SvaraRadera
 5. Ordet pigg passar bra på den här filmen som överraskade mig positivt. Evilution är så härligt fjantig - jag gillar den :)

  SvaraRadera
 6. Nu har jag sett den -- det är absolut ingen spoof-film. Inte som jag skulle definiera begreppet i alla fall...

  SvaraRadera
 7. filmitch: Det är bra att du gillar Evolution, den får för lite cred.

  SvaraRadera
 8. Sofia: nej, jag trodde aldrig att den var en spoof, men du verkade så positiv i ditt första inlägg, så vem är jag att vara petig och tillrättande. Nu fick du ju se en skön film... Eller ?

  SvaraRadera
 9. Japp, jag tyckte den var rätt underhållande. Text kommer.

  SvaraRadera
 10. Sofia: jag ser fram emot texten...

  SvaraRadera
 11. Hade riktigt roligt när jag såg Attack of the Block, rolig och unik rymdinvasion. Musiken gillade jag som tusan också, gjord av Basement Jaxx om jag inte minns fel.

  apropå ingenting, monsterna är killar i kostymer, fast dom har gjort munnen och lite av pälsen i 3D. Det va faktiskt ett svenskt företag som gjorde effekterna

  SvaraRadera
 12. Markus: kul att du gillade den. Den är festlig på många sätt.

  Angående att monstren spelas av killar i kostym. Det borde faktiskt göra det bättre, men i detta fall funkade det inte så bra för mig.

  SvaraRadera