söndag 3 juli 2011

The American President (1995)


My name is Bob Rumson, and I'm running for President.

När jag pratade med Frans häromdagen och min senaste revy kom upp, sa han att han noterat att jag hade haft svårt att köpa kärlekshistorien i filmer den senaste tiden. Hans genuina oro kom förklädd som en anklagelse. Åtminstone var det så jag reagerade. Jag slog undan frågan, men tänkte senare på vår dialog. Hade Frans rätt? Han "ser" ju alltid sådana här saker.

Men som på beställning, till min räddning gick "The American President" på tv igår. Det är en av de filmer som visas om och om igen. Jag har sett delar av den, men aldrig hela filmen från start till slut. Men inte längre. Filmen är sedd, och oh my gosh, vilken kärlekshistoria! Javisst, en film där jag köper kärlekshistorien till hundra procent. Det blev till och med lite dammigt i rummet i slutet av filmen.

Som ett stort fan av tv-serien "The West Wing" var detta en högtidsstund. Aaron Sorkin har skrivit manus till denna film som föregår hans episka tv-serie med flera år. Dialogen är lika vass här som där, miljöerna lika förtrollande, och flera av dem som senare skulle vara med och porträttera President Jed Bartlett och hans stab är med redan i "The American President", inklusive Martin Sheen (Presiden Jed Bartlett), Joshua Malina (Will Bailey) och Nina Siemaszko (Ellie Bartlett).

En film behöver två ofrånkomligt nödvändiga ingredienser för att blir bra. Den behöver ett bra manus med väl skrivna karaktärer, och skådespelare som kan gestalta dessa karaktärer på ett trovärdigt och naturligt sätt. Det finns så många dåliga filmer där varken manus eller skådespelare är bra, men även de fall där den ena parten inte lyckas innebär ett misslyckande. "The American President" har både manuset och perfekt castade skådespelare. Genial!

Listan av skådespelare i "The American President" är minst sagt imponerande; Michael Douglas, Martin Sheen, Richard Dreyfuss, Michael J Fox, John Mahoney och så givetvis Annette Bening. Det är genomgående mycket bra skådespelarinsatser. Jag har många favoriter som jag vill lyfta fram som till exempel Michael Douglas och Richard Dreyfuss, men framför allt är det Michael J Fox som den unge talskrivaren (hur bra är inte Michael J Fox?), och en mycket charmig Annette Bening som Sydney Ellen Wade. Hennes skratt är magiskt. Jag tror att det säkert var en del av castingen, att hennes karaktär skulle ha ett underbart skratt, vilket är en genväg in i publikens och presidentens hjärta. Scenen då miss Wade läser den tillhörande lappen som kom med skinkan från Virginia är en av de mest romantiska scener jag sett på länge. Så hav förtröstan kära läsare, jag har inte förstenats, det finns hopp.

"The American President" är en mycket bra romantisk film och jag ger den fyra kyssar i tallriksrummet av fem möjliga.

My name is Andrew Shepherd, and I AM the President!

Betyg: 4/5

2 kommentarer:

  1. Härligt med lite Veckans Bening även här.

    En toppenfilm! Verkligen! :D

    SvaraRadera
  2. Visst blir man alltid väldigt glad när kärlekshistorier verkligen fungerar och engagerar? Jag håller med helt i glädjeropet. Utmärkt film.

    SvaraRadera