lördag 16 juli 2011

The Siege (1998)


I tend to be suspicious of all true believers.

Häromkvällen gick "The Siege" på tv. Det är en thriller om terrorattentat i New York City med Denzel Washington, Annette Bening och Bruce Willis i huvudrollerna. Eftersom det pratats så mycket om Annette Bening den senaste tiden på filmbloggarna i din närhet, tex här, tyckte jag att det var intressant att se vad hon gjorde i denna film.

Filmen började mycket bra. Eftersom filmen är från 1998 är den i det historiska perspektivet mycket intressant. Filmen visar FBI's jakt på terrorister i de för oss fans av tv-serien "24" välkända terrorcellerna, medan både CIA och militären erbjuder hårdare nypor i jakten på de skyldiga. Första halvan av filmen tyckte jag var riktigt bra, men inte helt överraskande ballade det ur rejält under andra halvan. De allt mer osannolika händelserna var uppenbarligen rent spekulativa, med en simpel politisk vinkling.

Filmen kunde ha erbjudit mycket mer intressanta dilemman och frågeställningar. Som de amerikanska myndigheterna i verkligheten faktiskt ställdes inför bara en tre fyra år senare. Hur gör man när kriget kommer hem, i form av terrorceller i våra storstäder. Vilka regler kan de demokratiska staterna med medborgerliga friheter och rättigheter tillåta sig? Om skurkarna spränger sig själva i sina dåd, vilka straff ska vi då hota med för att förhindra brotten? Öka fängelsestraffen? Hota med dödsstraff?

Filmen var ganska kass, trots den starka inledningen. Men hur stod sig Annette Bening då? Jo, hon var bra och hon stod upp i skådespeleriet mot den som alltid dominerande Denzel Washington. Hon spelade en roll som krävde en balans mellan just de två karaktärerna. Däremot tyckte jag inte att det var trovärdigt när Denzel och Bruce Willis hade pissing contest i slutscenen, filmens klimax, som blev ett antiklimax.

Jag ger "The siege" två svaga terrorceller av fem möjliga.

Betyg: 2/5

4 kommentarer:

 1. Jag såg den också och en recension kommer hos mig med framöver. Känns nästan som att jag skulle behöva se om den för att få riktigt kläm på allt. Det var väldigt mycket Denzels film, som alltid när han är med, vilket inte alltid är något positivt i min värld ;)

  SvaraRadera
 2. Kan inte annat än hålla med, en av alla dessa filmer som börjar i en fasligt intressant frågeställning men sedan lämnar den vid vägkanten som en bråkig unge när man ska börja köra igång med actionscenerna. Dock är jag av någon anledning väldigt förtjust i Tony Shalhoub, vill minnas att han gör en rätt bra insats.

  SvaraRadera
 3. Bra tag sedan jag såg filmen men minns att den första halvan var intressant men det tappades bort på vägen.

  SvaraRadera
 4. Fiffi: ser fram emot din revy.

  Sofia: då tyckte vi lika om denna film. Sträcker fram handen...

  filmitch: dito med dig, här är näven.

  SvaraRadera