lördag 12 februari 2011

Double Indemnity (1944)


Walter, you're all washed up. 

Förra veckan hade jag besök av min gode vän mästerkocken Frans. Mellan alla goda pastarätter och välstekta köttbitar (kort stektid) hann vi med lite film. Vi var sugna på någon riktigt bra film från fyrtiotalet och då passade det perfekt att ta fram en film som jag länge varit nyfiken på, den klassiska film noir "Double indemnity" av mästaren Billy Wilder. Detta är en film som ofta dyker upp på bästa-listor av alla de olika slag.

Vad som var extra spännande var det faktum att jag inte ens vet om jag gillar film noir speciellt mycket. Frans hade lanserat teorin att jag inte fattar film noir, efter en besviken revy här på bloggen förra året. Nu skulle jag motbevisa denna tes.

Så, hur var den då? Nä, jag var inte överväldigad. Den är spännande, javisst. Den har en intressant handling och läcker dialog. Här blandas som vanligt i denna genre olycksaliga män och fatala damer. Precis som i "Sunset Boulevard" börjar filmen med att vi får veta hur den slutar! Sedan berättar den olycksalige hur han fastnat i den fatalas spindelnät, hur snarorna dragits åt och hur till slut honmonstret sugit livet ur honom. Biljant kan tyckas, men tyvärr får jag ingen stark känslomässig kontakt med filmen, jag känner mig inte medryckt.

"Double indemnity" var dock helt klart sevärd, inte minst för dess plats i filmhistorien, och den är bättre än "Out of the past", fast inte riktigt lika bra som "Sunset Boulevard". Jag ger den tre osäkra tändstickor av fem.

Betyg: 3/5

4 kommentarer:

 1. Ja, du. Vi tycker precis lika. Ta bort Frans och lite matprat och jag hade kunnat skriva den. ;)

  Jag är inte heller säker på att jag egentligen gillar noir. Både Out of the Past och Sunset Blvd dyker upp i mitt noir-tema, förresten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul om du hade skrivit exakt samma text utan veta om det! Med matpratet och Frans! :-D

   Radera
 2. Hmm, jag å andra sidan gillar både Double Indemnity och Out of the Past mer än Sunset Blvd ;) Men det var länge sen jag såg Double Indemnity och har endast sett den en gång så det känns dags att återbesöka den snart.

  Men jag förstår om man inte alltid kommer in i noir-världen, det är inte alla som gör det (du och Jojjenito är två av dem, haha). Personligen gillar jag nästan alltid noir då jag lätt kommer in i stämningen.

  Lite Film-Noir jag skrivit om.

  SvaraRadera
 3. Movies - Noir: Jag vill gilla film noir, det är coolt, men jag har ännu inte hittat rätt med känslan i de filmer jag sett. Sunset Boulevard var dock bra, men det var länge sedan jag såg den, ska kanske se om den.

  SvaraRadera