torsdag 3 februari 2011

Sherlock - Season 1, Episode 1: A Study In Pink (2010)


Låt mig skriva några ord om den nya tv-serien "Sherlock" som går på SVT på söndagar. Det är den gamla klassikern Sherlock Holmes som moderniserats. Serien utspelas i ett nutida London, med öga och allt. Som seriens huvudperson ser vi den för mig okände skådespelaren Benedict Cumberbatch. Vilket fantastiskt namn! Han ser lite besynnerlig ut, med ett långt hästliknande ansikte. Han liknar helt enkelt en ung Roger Waters. 

Som Sherlock's trogne medhjälpare dr. Watson ser vi den kapable Martin Freeman, känd från den brittiska "The Office" bland annat.

Avsnitten i denna serie är en och en halv timme långa, nästan lika långa som en långfilm alltså. Känslan är ändå att detta är gjort för tv. Enligt Sherlock Holmes-experten Frasse efterapar detta avsnitt den första Sherlock Holmes-boken "Study in red", fast med väl valda delar altererade. 

Serien har en hel del humor. Sherlock är både briljant och buffligt otrevlig. Han saknar en viss touch då det gäller att handskas med levande människor. Jag gillade stämningen i serien och det var underhållande, men jag tror att en inbiten läsare av Conan Doyles böcker kan ha än mer utbyte av serien.

Jag ger "A study in pink" tre slutledningsförmågor av fem.

Betyg: 3/5

2 kommentarer:

  1. Om man ska va petig ar det nog "a study in scarlet", men visst var den lustig? Infor tredje delen kan det enligt vinrankan vara vart att hyra novellsamlingen "his last bow" t ex som ljudbok i lamplig bukt och lystra sarskilt till historien om nagon bruce.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar för tipsen! Har framför mig att läsa om alla Sherlocks äventyr. :-)

      Radera