måndag 30 oktober 2023

Shinypodden Special: Best albums of 1993, part 1



Henke och Niklas är tillbaka med ett nytt musikår. Vilka är de bästa albumen som kom ut 1993? 

Vi tar oss alltså 30 år tillbaka i tiden. Vad lyssnade vi på för musik på den tiden?

Detta är den första delen av två. I detta avsnitt snackar vi och lyssnar på korta snuttar från album på placeringarna 10-6 på våra listor. 

Andra delen kommer ut snart!

Lyssna på Shinypodden där poddar finns, eller här.


8 kommentarer:

  1. Inte mycket igenkänning här... Jag tror att i den mån jag lyssnade på ny musik under den här perioden var det typ skvalradio. Men det stör mig, Henkes sista kandidat påminde mig jättemycket om någon filmmusik, men jag kan inte placera det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får hoppas på att du känner igen lite mer i andra delen! :-)

      Min nummer 6? Uncle Tupelo? Det är ett helt nytt band för mig också och jag vet inte om deras musik använts i någon film. Men mycket möjligt! Hojta till om du kommer på det!

      Radera
  2. Kul blandning av nostalgiskt mys och nya bekantskaper. Här bottnar ju jag på ett helt annat sätt än de tidigare avsnitten. Verkligen fint att du fortfarande kan gräva fram Emmylou Harris, medan Uncle Tupelo var helt obekanta för mig.

    Roligt också att Nirvana fick plats i avsnittet. Mitt minne av In Utero är att den är väldigt motsträvig, men jag lyssnade ändå rätt mycket på den i några år så den är säkert mycket bättre än jag minns.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Carl. Härligt att höra att du känner igen dig mer. Vi får försöka orientera oss mot år som är mer bekanta så mycket det går. Kan dock inte helt garantera att det inte blir mer sjuttiotal eller framför allt åttiotal! :-)

      Jomen visst, Emmylou är så härlig så hon kommer såklart med. Jag lär mig hennes musik under denna resan så det är som en upptäcktsresa i sig. Uncle Tupelo var en mycket trevlig "discovery".

      Håller med om att In Utero är motsträvig. Som satan...

      Avsnitt 2 ute nu.

      Radera
  3. Tack för ett kul avsnitt som vanligt. Ni har verkligen hittat ett perfekt format. Det blir aldrig segt eller upprepande. Bra!

    Mina två favoriter från avsnittet är både från Niklas: In Utero med Nirvana och så Slowdive. Mycket skön stämning, påminner mig om ett annat band som jag såg på konsert, samma typ av stämning och med evighetslånga avslutningar på låtarna med distade gitarrer. Varför kan jag inte komma på vad gruppen heter?! Blir tokig.

    Och kul att kunna bidra själv och bredda med lite andra genrer. ;)

    The golden age of hiphop var typ 88-95. Innovativt, bra beatsy, fokus på texterna osv. Efter det blev det mer kommersiellt och lite tråkigare (i mina öron). Typ Puffy och Every Breath You Take... Rap-vers och sen en sjungen refräng. Mm, nja, jag vill ha boom bap och så en rappande kulspruta som Chuck-D. :D

    Jag tror kanske Sofia syftar på den sista låten som spelades efter att ni slutat prata. Den kändes åtminstone filmisk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för beröm och för ditt bidrag som gjorde podden lite bredare!

      Tror vaken jag eller Niklas är välbevandrade i hip-hoppens historia. :)

      Tror du att Sofia menade outro-låten? Okey, då får man lyssna på avsnitt 2 så avslöjas det vad vi teasade med i slutet av detta avsnitt! :-D

      Radera
  4. "...och så Slowdive. Mycket skön stämning, påminner mig om ett annat band som jag såg på konsert, samma typ av stämning och med evighetslånga avslutningar på låtarna med distade gitarrer. Varför kan jag inte komma på vad gruppen heter?! Blir tokig."

    Spiritualized!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande! De måste jag såklart kolla upp, ifall soundet påminner om Slowdive :)

      Radera