torsdag 23 februari 2023

Daisies (1966)Marie och Marie tycker att alla i hela världen är bortskämda så det bestämmer sig för att vara bortskämda de med. Och bortskämda, fåniga, barnsliga och galna är de. Detta är en surrealistisk och smått anarkistisk film från den nya tjeckiska vågen under sextiotalet. Filmen är regisserad av Vera Chytilová och kan ses som en feministisk allegori.

Jag gillar filmens uppkäftiga attityd. Det har givetvis en stor betydelse att filmen gjordes i Tjeckoslovakien under kommunismens förtryck och filmen blev förväntat förbjuden omgående. 

Den mörkhåriga Marie och den ljushårige Maria ser ut som sexiga tonåringar men beter sig som barn. De lurar äldre män till att bjuda dem på lunch för att sedan dumpa dem på tågstationen när männen tror att de ska åka hem och "gosa". Detta är snart när den enda uppenbara handlingen i filmen. Resten är ren surrealism. Som när de klipper sönder sina kläder men nästa scen är kläderna hela eller som när de eldar i sin lägenhet utan att det har någon konsekvens.

Filmen är lekfull med formatet, till exempel när Marie knuffar Marie ut ur bild och in i nästa scen. Men allt det absurda kan också tära på åskådarens tålamod. 

Filmens crescendo är en längre scen där Marie och Marie letar sig in i en magnifik matsal i något stort flådigt hus och där hittar ett gigantiskt dukat bord med allsköns olika maträtter. Det är iordningställt för en stor fest. Tjejerna är ju bortskämda i kubik och trashar hela salen och den planerade middagen. De går i salladen, kastar syltor på varandra, äter glupskt av de grillade kycklingarna, de dricker vinet med hela sina kroppar. De klättrar upp i takkronan och ramlar ner i en sjö. 

Efter några fler äventyr bestämmer tjejerna sig för att inte vara bortskämda längre. Men när de försöker rätta till allt de fördärvat i festlokalen faller takkronan ner och dödar dem. Slut.

Ganska hysterisk film men en skön känsla och en kul film att se som omväxling. Jag ser likheter i form och känsla med Valerie and her Week of Wonders, en annan film från nya tjeckiska våren. Den filmen var dock snäppet bättre såvitt jag kommer ihåg den.

Betyg: 3/5

Lyssna på Shinypodden Filmskolan där jag och Måns pratar om filmen, lyssna här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar