måndag 20 februari 2023

Shinypodden Filmskolan: La Jetée

 

Det svåra fjärde avsnittet av Filmskolan är här och snart ska vi göra första tentan! Denna vecka pratar vi om den den svenska dokumentären Sheme Birds (2019) av Ellen Fiske och Ellinor Hallin, den klassiska science fiction-filmen La Jetée (1962) av Chris Marker samt den tjeckiska nya vågen Daisies (orig. Sedmikrásky) (1966) av Vera Chytilová. Mycket nöje!

Kommentera avsnittet nedan. Prenumerera på Shinypodden i din poddapp eller lyssna via Spotify eller här.


4 kommentarer:

 1. Jag fattar inte riktigt varför jag inte har sett La Jetée. Alla bilder jag sett från den ser fantastiska ut, och konceptet med rörlig kamera över stillbilder är väldigt spännande. Jag behöver följa med lite bättre i er filmskola.

  Men att Daisies föll väl ut hos er båda är ju uppseendeväckande. Jag är kanske lite mer old school-feminist när jag tycker att odrägliga tjejer är lika ocharmiga som odrägliga pojkar. Sedan skaver hela det där 60-taliga infantilrebelliska tramsandet. Jag gillar att bli provocerad, men den där stilen sticker så mycket i ögonen att jag inte tar till mig deras perspektiv och inte ens kan uppskatta det lekfulla filmklippandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, Filmskolan är här för att ge lyssnarna en spark i rumpan ibland.

   Jodå Daisies är allt ganska kul ändå. Den är inte en klassiker för intet. Jag gillade kaoset och att den inte brydde sig om vad som är kutym. Does it matter?

   Radera
 2. Tack för återkoppling på återkopplingen -- alltid lika trevligt

  Kul att Måns gillade Det blåser..., jag tyckte också mycket om denna sena Miyazaki. Som av en händelse har jag dragit igenom alla Ghibli-filmer. Också ;)

  https://bilderord.wordpress.com/2020/08/26/kaze-tachinu-2013/

  Arrested Development är briljat så länge man inte ger sig in i de senare säsongerna, HI5 på det valet. Och eftersom Måns lyfter anime kan jag tipsa om Junji Ito-adaptionerna på Netflix, det skulle vara kul att höra om de har setts.

  Haha, jag luras bra tydligen -- har inte sett I livets vår öht :)

  Men när det gäller Bonnie and Clyde är det bara att krypa till korset -- jag har inte tagit mig an denna film än så länge och ert snack gjorde mig inte särskilt sugen heller

  Jag såg faktiskt La Jetée för inte alls många år sedan och det blev riktigt bra att se den back to back med 12 Monkeys. Jag trodde nog att jag skulle tycka kortfilmen var "svår" men blev oväntat fångad av den

  https://bilderord.wordpress.com/2022/12/10/twelve-monkeys-1995/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag blev helt bortkollrad. Jag trodde du hade sett den, I lifvets vår... Well played madame!

   Bonnie and Clyde kan du skippa helt så länge du inte kör ett Faye Dunaway-maraton!

   Jag skulle rekommendera att man ser La Jatée som en förfilm till 12 monkey, inte i omvänd ordning som jag gjorde...

   Radera