måndag 6 februari 2023

Shinypodden Filmskolan: Himmel över Berlin


I det andra avsnittet av Filmskolan snackar vi om Wim Wenders Himmel över Berlin, Amanda Karnells Sameblod och Arthur Penns Bonnie and Clyde.

Kommentera gärna avsnittet nedan. Hette ängeln verkligen Otto eller var det inte skådespelaren egentligen? Något annat vi missade eller fick fel?

Prenumerera på Shinypodden eller lyssna på avsnittet på Spotify eller här

8 kommentarer:

 1. Aj, vad synd att Måns inte hittade fram till Ikiru. Henke kanske minns att jag för ganska många år sedan nu drog igenom alla Kurosawas filmer. Då var Ikiru en av de allra bästa, men förstås på ett mer lågmält sätt än Blodets tron eller Sju samurajer

  https://bilderord.wordpress.com/2012/03/14/ikiru-1952/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just ja, det glömde jag att fråga -- är det vedertaget nu för tiden att säga "cinematografi" istället för "foto" eller möjligen "filmfoto"? Tänker att Måns kan ha koll på detta från kursen?

   Radera
  2. "...är det vedertaget nu för tiden att säga "cinematografi" istället för "foto" eller möjligen "filmfoto"?"

   NEJ! Det hoppas jag verkligen inte.

   Ikiru gillade jag också. En av fyra Kurosawa-filmer som fått 4/5 i betyg, vilket är det högsta jag delat ut.

   Radera
  3. Jag har ju inte sett Ikiru själv men jag blir sugen nu att kolla upp den!

   Just det, låt oss återkomma i avsnitt fyra med Måns svar på frågan om "cinematografi"... :-)

   Radera
 2. Jag gillar teorin att änglarnas namn skulle vara olika baserat på textningen. Den engelskspråkiga publiken skulle inte fixa Cassiel, utan får kalla honom Otto. Lite som En man som heter Ove.

  Nick Cave i all ära, men City of Angels hade The Goo Goo Dolls dunderhit Iris. Det var ju stort på 90-talet att trumma in bilder från filmen via en musikvideo. Men det är verkligen värsta sortens remake där man plockat med sig det simplaste från ytan på en ambitiös kvalitetsfilm. Jag tyckte förvisso mer om remaken, men jag var inte riktigt tillräknelig då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det var nog så att jag helt enkelt blandade ihop karaktär och skådespelare... Men visst vore det kul om ängen hetat Otto!

   LOL, du gör mig helt snurrig i huvudet! :-D

   Radera
 3. Jag tappade bort en grej kring Sameblod, förrsesten... Det repetitiva i hennes förnedring som ni pratar lite om, skulle man kunna tänka sig att det ska tolkas som ett försök att förmedla det som väl nu för tiden kallas för microaggressioner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan stämma in! Samhället, pojkarna i grannskolan, lärarinnan och andra utsatte henne för det, men på ett annat plan utsattes väl vi åskådare för det också av filmen... Hmmm.

   Radera