onsdag 25 oktober 2017

Valerie and Her Week of Wonders (1970)


Alejandro Jodorowskys El Topo må ha varit surrealistisk, men det är inget emot den tjeckiske regissören Jaromil Jires Valerie and her week of wonders. Vi får följa den trettonåriga Valerie (Jaroslava Schallerová) under tiden efter hennes första mens. Flickan som spelar Valerie är karaktärens ålder och det känns på många sätt bättre än när långt för gamla skådespelare spelar barn. Hennes oskyldighet kommer fram på ett bra sätt. Men samtidigt innehåller filmen många nakenscener och även om det inte är porr så känns del lite ovant minst sagt. Samtidigt är de scenerna oftast vackra och drömska vilket är fint, men jag är trots allt lite kluven. Misstänker att en hel del folk kan ha olika åsikter på den aspekten av denna film.


Valerie bor i alla fall med sin mormor i en liten by. Filmen blandar drömska scener med inslag från sagor som Alice i Underlandet och Rödluvan med religiösa teman och vampyrer i massor. Filmen är en blandning av fantasy och gotisk horror fri från traditionell berättarteknik men fylld av symbolik och vackra bilder.

Handlingen är obeskrivlig och hart när oförståelig förutom att filmen uppenbarligen inte har speciellt mycket till övers för präster och kyrkan. Prästen försöker förföra den 13-åriga Valerie och när hon drar sig undan anklagar han henne för häxeri och bränner henne på bålet. Detta var bara en av många dåliga saker som hände Valerie men var inte oroliga. Allt som sker är som drömmar, onda eller goda.


Jag valde att se filmen efter att Jimmy tipsat om den som en av hans absoluta filmfavoriter alla kategorier. Detta är en fantastiskt annorlunda och fantastiskt fantasifull och underskön film. Men vad händer egentligen? Kanske är det Valeries perspektiv under hennes sexuella uppvaknande vi ser, i form av en allegorisk historia fylld av metaforer?

Jag sökte svaren hos Jimmy men de är personliga och svåra att överföra från en person till en annan. Det är kanske bäst att låta bilderna tala för sig själv? Detta är en film som är svår att betygsätta. Men jag känner att jag måste premiera det annorlunda för detta var en film som inte liknade något jag sett förut, El Topo inräknad. Jag ger Valerie and her week of wonders fyra uppvaknanden av fem möjliga.

Betyg: 4/5

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar