onsdag 2 februari 2022

Dexter: New Blood - mini series (2021-2022)

När jag, Patrik och Daniel pratade om serien ställde Patrik en mycket relevant fråga: Varför gjorde man ens denna mini-serie? Dexter avslutades ju trots allt efter åtta mestadels framgångsrika säsonger för drygt åtta år sedan... 

Jag tyckte själv att slutet vi fick 2013 var helt ok men jag höll också med om kritiken att det inte var fulländat. Och däri ligger nog anledningen till denna mini-serie om tio avsnitt som avslutar, sätter en rosett på, sagan om Dexter.

Miniserie fick namnet "Dexter: New blood", och det är lite lagom lustigt med tanke på Dexters "hobby". Men tillförde den så mycket egentligen? Jag påminner om Patriks fråga ovan. Det nya blodet kommer framför allt i form av sonen Harrisons återinträde i Dexters liv. Och nu som bångstyrig tonåring. Tyvärr tyckte jag inte att det blev så bra med sonen, det blev segt och mest frustrerande på grund av Dexters ovilja att prata med sonen. Att vara dålig på kommunikation ligger såklart i Dexters natur men det hjälpte inte att få miniserien att spritta av liv direkt.

Miniserien blev mer mörk och dramatisk jämfört med hur jag kommer ihåg ursprungsserien, som balanserade det mörka ämnet med en hel del humor. Nu var det nästa bara den lustiga podd-tjejen Molly Park som piggade upp med humorinslag. 

Men överlag gillade jag att hänga med Dexter igen trots allt, och de allt för få gånger de utnyttjade den ikoniska musiken ryste jag till. Men det är också slående hur viktig miljön faktiskt var för den gamla Dexter-serien. Storstaden Miami, värmen, Dexters lägenhet nere i hamnen och havet. Allt detta adderade till mysighetsfaktorn och jag saknade dessa element mycket. Nu var vi utkastade i skogen, under vintern uppe i en liten håla i norr. Inte lika inbjudande het enkelt.

Miniseriens stora "villain" och andra "bumps in the road" var kul och värdiga motståndare till Dexter. Tyvärr drogs alltså tempot ner av sonen Harrisons inträde i Dexters liv. Det känns som att vi var klara med hans psykologiska resa och allt runt Harrison kändes mest som en onödig (?) omstart. Det blev "kaka på kaka". Däremot var slutet klart bättre än det vi fick 2013 och nu känns det som att Dexter som en nio säsong lång serie är klar. Så jag är ändå nöjd med miniserien och att de tog sig tiden att göra den.

Nu får vi hoppas att serien till slut får vila i frid och att de inte drar iväg med nån krystad spin-off eller liknande...

Betyg: 3/5  



2 kommentarer:

 1. Som bekant släppte jag denna serie efter s07 - det blev för tjatigt med Dexters monologer. Även om jag gillar Clancy Brown finns det nog annat jag väljer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte ett "måste ses" på långa vägar, speciellt inte om du inte ens orkade ta dig an säsong 8! :)

   Men OM du blir sugen på lite mer monologer så är detta serien för dig! :-D

   Radera