onsdag 9 februari 2022

Old Henry (2021)


"Old Henry" är en långsamt berättad minimalistisk western. Precis som i Clintans mästerverk "Unforgiven" inleds den i myllan med hårt arbetande bönder för att långsamt utvecklas till en studie i människans kapacitet till våld.

Skriven och regisserad av den för mig helt okända Potsy Ponciroli känns detta som en typisk filmfestivalfilm och den var också med på hösten filmfest i Stockholm. Jag fick tips om filmen av Joel och som sådant var det jättebra. För oss älskare av genren finns det inte jättemånga nya filmer att välja på!

Om regissören var okänd spelades dock filmens två huvudantagonister av välkända ansikten. Tim Blake Nelson spelar den gamle bonden och Stephen Dorff den mycket elake skurken. Konflikt uppstår när en man som jagas av det elaka gänget söker skydd hos bonden och hans son. En stor pengapåse har också en central roll i fajten.

Vi får en meditativ betraktelse över svårigheterna att undfly sitt rykte, önskan att ge sin son ett bättre liv, historiens makt och pengabegär som lämnar ond bråd död efter sig. Detta är en liten film som bjuder på några överraskningar och en intressant och engagerande historia från start till slut. Mycket pang-pang för pengarna så att säga. Till slut.

Jag gillar filmen och alla som gillar genren borde uppskatta den också. 

Betyg: 3+/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar