onsdag 16 februari 2022

Reacher - Season 1 (2022)


"Six men came to kill me one time. And the best of 'em carried this. It's a Callahan full-bore auto-lock. Customized trigger, double cartridge thorough gauge. It is my very favorite gun." 

Detta citat kommer från Jayne när han presenterar sitt favoritvapen "Vera" för Captain Mal Reynolds i avsnittet "Our Mrs. Reynolds" i "Firefly". Jayne blev attackerad av en liten samling herrar men gick vinnande ur striden. Det finns något härligt med filmer eller serier om de bästa av de bästa inom våld.

Serien "Reacher" ger oss just detta. Vi har ju sedan tidigare två filmer med Tom Cruise i huvudrollen där framför allt den första var riktigt najs. Tom är knappast den störste och biffige av filmstjärnor och detta tyckte fansen av Lee Childs böcker inte alls om. Här i serien spelas han av muskelberget Alan Ritchson. 

Han är ny för mig, Alan Ritchon, men jag gillar hans stil. Vi får en tystlåten figur som jag inledningsvis uppfattar som en person med social inkompetens. Men desto längre serien löper ser jag en enstöring som helt enkelt inte pratar så mycket om han inte har något vettigt att säga.

Det är alltid trevligt när en karaktär passar bilden som läsare av förlagan tänkt sig i huvudet. Reachers fysik är också något som nämns ett flertal gånger, men det är inte endast som en "fan service" då den har en väsentlig roll i storyn också.

Serien är bra! En polisutredning i en liten håla utanför Atlanta, Georgia, är i centrum. Reacher "råkar" befinna sig i staden och då det blir en personlig sak för honom slår han sig samman med två av stadens okorrumperade snutar. 

Vi bjuds på lika delar grävande polisarbete, våldsamma sekvenser där ofta Reacher bli attackerad av en liten samling herrar och ett treparts "buddy cop" dramakomedi. Willa Fitzgerald och Malcolm Goodwin spelar de två största birollerna och de är väldigt bra. Actionscenerna är korta och effektiva vilket höjer serien. Reacher är skicklig men inte en superhjälte vilket gör att man upplever högre "stakes". Skurkarna är grisiga i sitt våldsutövande men serien ryggar trevligt nog inte tillbaka för det, och detta är barnförbjudet.

Överlag en väldigt bra serie som jag tittade mig igenom under tre kvällar i rad. Det är lätt att bli sittande, "bara ett avsnitt till"...

Betyg: 3+/5

4 kommentarer:

 1. Så Alan Ritchon är mer trovärdig i rollen som en man vars bröstmuskler av stål kan stoppa en kula? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det kan man kanske säga.

   Eh, jag är inte riktigt familjär med uttrycket, är det något som sägs om Reacher i böckerna? Lite som att Lucky Luke drar snabbare än sin egen skugga...? :-)

   Radera
  2. Japp, röjde ju igenom ett gäng Lee Child för ett tag sedan och i en av dem blir Reacher skjuten i bröstet men hans pecs stoppar kulan... :D I en annan visar han sig pricksäker nog för att kunna använda en pistol som borrmaskin. He's a man of many talents

   Radera
  3. LOL, sannerligen. Jo, jag misstänkte att det var något sådant. Men jag tycker inte att han är så överdriven här i serien. Han är stark men inte Thor-stark...

   Radera