fredag 10 september 2021

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)


Ännu en ny MCU-film och det blir ett givet biobesök. Efter att ha blivit mycket nöjd med den första filmen i Phase 4 gick jag in till denna film med vissa förväntningar och de blev uppfyllda. Det är  fascinerande att se MCU utforska olika filmiska genrer. Tidigare har de gjort konspirationsteori, heist movie, dansfilm, komedi och drama. Nu har turen kommit till fantasy blandat med karatefilm. Just fantasyinslagen var en trevlig överraskning.

Detta är en actionfylld film med hjärtat på rätt ställe, och den känns framför allt snäll. Är detta en ny trend? Har Ted Lasso ritat om kartan totalt? Bort med dystergökar som Batman och cyniska serier som "The Boys", in med lite mer snällhet? Vem vet...? Spaningen är svag.

Vad man kan sakna i denna film och de flesta MCU-filmer (utom några av de bästa filmerna från Phase 2 och 3) är riktiga "stakes". Trots att det utförs farliga saker och de fajtas på alla möjliga omöjliga ställen känns det aldrig som att våra hjältar är i fara. Detta är något som jag saknar. Jag skulle vilja se riktigt barnförbjudna filmer från MCU, som komplement till de filmer som vi normalt erbjuds. Ryan Reynolds "Deadpool"-filmer är fantastiska och när det nu ryktas om att han ska flyttas in i MCU spinner jag som en katt av belåtenhet. Då återstår endast att de i några filmer tar steget till hårdare, mer realistiska actionfilmer som får rating R, som "Logan" till exempel.

Vad kan man gilla med dagens film då? Den har flera bra skådespelare, som Simu Liu, Awkwafina, Meng'er Zhang och inte minst Tony Leung i rollen som skurken. Men jag hade också mycket kul med Ben Kingsley i den återkommande rollen Trevor Slattery. Till skillnad från vissa andra superhjälteserier har MCU svårt att hålla sig från att inkludera element med glimten i ögat i sina filmer. Jag gillade lurendrejeriet med de två lurviga drakarna eller hundarna eller vad det var, och kände mig lite snopen att den omtalade draken som vaktade porten var så... gulliga. Men det blev ju bättre lite senare i filmen. Drakar är coola.

För att knyta ihop nya MCU-hjältar med serien i övrigt brukar de ibland låta karaktärer från tidigare filmer hoppa in som att för hjälpa de nya på vägen. I "Ant-Man" var det en av de tristare i Sam Wilson (ni vet, The Falcon) som stöttade, medan i den första "Spider-Man" var det självaste Tony Stark som satte strålkastaren på den nya filmen. Här blev det tematisk nog Wong från "Doctor Strange" som hjälpte till. Inte den största hjälten i MCU direkt, men mer behövdes inte i detta fall.

Nu till min stora förvirring. Den lustige muskelmannen Razor Fist spelas tydligen av en skådis med det sällsamma namnet Florian Munteanu. Jag satt under filmen och trodde att det var Wes Chatham som spelar den älskvärde Amos i "The Expanse". De var otroligt lika i vissa scener... tyckte jag i alla fall.

Filmens action var exalterande men jag är egentligen inte ett stort fan av kampsportsfilmer (utan "stakes"). Istället myste jag över känslan i filmen, fantasyelementen, dess miljöer och de engagerande karaktärerna. 

Betyg: 3/5

6 kommentarer:

 1. Ännu en film som visar att "konflikten" mellan kommunistkina och imperialist-USA är en påhittad mediekonflikt. Så många filmer numera som integrerar de båda länderna visar att de politiskt sett smälter ihop alltmer. Som vi ser med den snabbt utökade övervakningen och coronaapartheidpolitiken i den kommande militärpolisstaten USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart värd en titt. Den är mest kul underhållning för stunden. Det behövs ibland. :)

   Radera
 2. Ack o ve vi hade helt olika uppfattningar men så är smaken.
  Skådisen som spelade Shang Chi var makalöst trist och helt okarismatisk. Awkwafina påminde mest om en kvinnlig Chris Rock och fantasysegmentet kändes hel malplacerad. Ligger i botten av MCU filmerna. Kan hända att jag börjar tröttna vart in speciellt överväldigad av Black widow och kommande The Eternals mjae.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo om man inte gillar huvudpersonen kan det ju vara trist. Jag tyckte han var helt ok även om han överglänstes av sin syster.

   Jag har också svalnat lite över MCU då det kändes som att de skulle få svårt att överträffa Phase 1-3, men så gillade jag både Black Widow och WandaVision så jag har fått upp intresset lite igen... Denna hamnar på övre halvan av under halvan för mig, tredje kvarten så att säga. :)

   Radera
 3. Skummar bara texten och noterar ditt omdöme eftersom jag hoppas på en titt på hemmaplan. Biografföreningen verkar äntligen vara på g

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att biograferna börjar öppna upp. Mycket nöje under titten och välkommen tillbaka hit sen!

   Radera