tisdag 7 september 2021

David Attenborough: A Life on Our Planet (2020)

 

Sammanfattningen av Attenboroughs dokumentär är att det är kört: We are fucked.

Det är trist att människan inte kan leva i balans med naturen, och det är tur att man lever nu och inte om 100 år, eller när det nu kan vara det stora sammanbrottet sker...

Dokumentären säljs in som Attenboroughs vittnesmål om ekosystemen på Jorden efter 70 år i branschen som naturfilmare.

Det han beskriver är en utveckling som leder till att vår planet inte kan föda oss längre. Människan kommer dö ut via en fas som beskrivs så horribelt i The Road. Efter människan har dött ut, som de dinosaurier vi är, kommer planeten återhämta sig tämligen snabbt. Bra för Moder Jord, dåligt för oss.

Han erbjuder också en lösning på problemen som är så naturligt och självklart att det är smärtsamt. Det är hemskt därför vi vet vad som måste göras men jag ser inte att det är möjlig att genomföra givet den ekonomiska, politiska och religiösa situation som råder.

Som dokumentär är detta extremt simpelt. Vi får höra Attenboroughs tala över bilder från hans karriär på tv saxat med hans 93-åriga ansikte i närbild, med lazy eye och allt. Det han pratar om är extremt viktigt och därför får filmen högt betyg, men som dokumentär ger den absolut inget nytt i format eller annat. Lite svårt att betygsätta en film som denna.

Filmen har bilder och scener som är så dystopiska att jag nästan, nästan inte vill rekommendera filmen till känsliga tittare. Men nej! Detta är ändock en film som alla bör se.

Sir David avslutar sin film med att beskriva vad som måste göras för att människan ska kunna fortsätta att leva här på jorden. Men hur kunna komma fram till detta beteende på några futtiga år eller decennier när det tagit tiotusentals år för oss att utvecklas till vad vi är idag? Känns näst intill omöjligt. 

Vad nu? Sluta äta kött, sluta äta fisk, sluta äta grönt, sluta dricka vatten, sluta leva?

Betyg: 4/5
5 kommentarer:

 1. David Attenboroughs naturfilmer är rena bedrägerierna. Han tillhörde ju sportredaktionen på BBC när han av en händelse hamnade på naturfilmsjobb. I de senaste dokumentärerna "han" gjort på gamla dar, som Planet Earth II och White Planet mm har han inte varit med alls, utom fått ett manus stucket i handen för att med sin knarriga röst tala om för oss att loppet är kört (om inte Rockefeller, Prins Charles med sina privatjetplan, World Economic Forum, amerikanska centralbanken, Joe Biden, Justin Trudeau och Boris Johnson får göra sin Great Reset TM i fred utan protester från demokratiförnekande terrorister).
  Planet Earth II har i efterhand kritiserats hårt av zoologer, filmare och fotografer, kanske främst för dess bedrägerier. Man har filmat ”exklusiva, aldrig förr visade bilder på platser människor aldrig har varit förr” och skrutit om de enorma strapatser som filmteamen gjort, när det sedan visat sig att djuphavsfiskar filmats i akvarier, mm.
  BBC har slagit ifrån sig och visserligen erkänt illusionerna, men säger att man varit mycket noga med att filma ”som om” det hade filmats on location.
  Till det kommer propagandabluffarna i dessa filmer, som BBC/Attenboroughs The Year The Earth Changed inte nöjer sig med att sprida falsk ”vetenskap” om klimatkatastrofen à la den avslöjade bedragaren Al Gore med voice-over manus, utan visar falska bilder på hur bra det har varit för jorden att coronapandemin ”tvingat” mänskligheten att stänga ned mycket verksamhet.
  Attenborough som ”gråtit ut” i medier och sagt att världen skulle vara mycket bättre om det inte fanns några människor visar bilder tagna före/efter lockdowns. Ett år med coronan har gjort att man på grund av den klara luften kan se Himalaya. Men BBC har använt samma foto två gånger, ena gången retuscherat till smog framför bergen. De bytte inte ens kläder på klädsträck och gubbar i bild, vilka avslöjar att bilderna togs samtidigt.
  BBC och Attenborough är bedragare som spelar på tittarnas känslor för att politiska förändringar med kränkta mänskliga rättigheter ska kunna genomföras med stöd av de kränkta medborgarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte följt debatten om BBCs metoder men det du beskriver är givetvis uselt. Jag förväntar mig bättre från BBC, mycket bättre.

   Klimatkrisen är det dock knappas någon kontrovers runt och den är en svår nöt att knäcka. Människa verkar ha mycket svårt att självreglera sig (inom allt men här ffa befolkningsmängd), likt ett virus för övrigt, och till slut tar resurserna slut oavsett hur mycket vi omfördelar. Då blir det tråkigt.

   Radera
 2. Här är en som har bättre koll än jag, helt uppenbart! : https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/tag/attenborough/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken, men sorry, orkar inte läsa "tin foil hats"-bloggar... ;-)

   Radera