fredag 3 september 2021

F9 (2021)

Det går upp och ner med dessa "Fast & Furious"-filmer. Denna gång fick vi en otroligt svag del i serien. Då varken Dwayne Johnson, Jason Statham eller Paul Walker är med i filmen blir det extremt tråkigt i mina ögon. Istället får man dras med Vin Diesel, Michelle Rodriguez och Jordana Brewster. Till råga på allt blir det en rejäl portion med John Cena och där gick tydligen min gräns.

Filmerna i denna serie har gått över alla gränser för det otroliga och jag saknar alla former av förankring för att kunna stå ut med de sanslösa actionscenerna, sanslösa på det dåliga sättet alltså. Filmen antar dessutom en seriös ton med sitt mässande om familjen och Vin Diesels poserande som världens tuffaste kille. Jag lämnas lidande i händerna på Vin Diesels egotripp. En film som är så "over the top" måste antingen vara roligare eller kännas mer grundad i äkta känslor.

Vin Diesel är ganska värdo ändå och jag är innerligt trött på hans tjat om familjen. Dessutom skiter han och regissören Justin Lin helt i att förklara alla orimligheter och logiska luckor. F9 är som att Bobby Ewing kliver ut ur duschen om och om igen... Det är också beklämmande hur de bryter mot fysikens lagar om och om igen. Utan ironi eller något smart grepp, utan för att scenerna ska vara coola och tuffa.

Det är intressant att fundera på vad som gör att en Iron Man-, Thor- eller Captain America-film funkar bra men att denna nya typ av superhjältefilm inte alls funkar. Det jag kommer fram till är att hur engagerad jag som åskådare blir i karaktärerna eller deras relationer har en avgörande betydelse. Med en förankring i något vettigt blir överdrivna eller orimliga actionscener bara en rolig detalj, som en krydda. Men här finns inga karaktärer att riktigt gilla och med en tuff och allvarlig tonalitet blir filmen bara fånig i mina ögon. Japp... I said it.

Filmer FÅR vara fåniga, det är till och med välkomnat, men då MÅSTE det göras med en stor portion humor, glimten i ögat och med en rejäl dos självdistans.

Betyg: 1/5

Lyssna till Rapporter från apokalypsen, avsnitt nummer 25, där jag och Joel diskuterar filmen. Vi tycker olika.


8 kommentarer:

 1. För att jag överhuvudtaget ska se en film i denna serie måste Johnson eller Statham vara med annars kvittar det. Brewster skyr jag som pesten och var lite lättad när hon inte alls var med i förra filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ändå är du för tillfället mer sugen på enkla biljakter än tunga filmer, skrev du på ett ungefär, för lite sedan. Ännu ett bottenbetyg som svider, åt den här rullen! :)

   Radera
  2. Jo men det får vara lite kvalitet på biljakterna och bikinibrudarna ;)

   Radera
  3. @filmitch, jag känner att jag håller med dig i denna fråga. :)

   Radera
 2. Då har jag också skrivit om F9 och jag håller med. En av de svagaste, om inte den svagaste, i serien. Det är lustigt hur stenseriösa alla är på postern, och det illustrerar väl det du skriver om också.

  https://jojjenito.com/2022/01/30/f9-2021/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den måste vara sämsta filmen i serien!

   Radera