tisdag 1 oktober 2019

52 Directors: Howard Hawks


Howard Hawks är en av de riktigt stora regissörerna borta från Hollywood. Ibland känns det som att han går lite under radarn här hemma, men han är mycket väl värd att lägga på minnet. Allt han gjort är inte perfekt, långt därifrån, men hans bästa filmer är ljuvliga! Jag gillar mestadels hans komedier när allt kommer till kritan.

Idag har vi vår bloggkollega och vän Fredrik med på ett hörn. Välkommen Fredrik! Jag pratar mycket "gammal film" med den påläste Fredrik, och Howard Hawks är en av dem vi har diskuterat lite. Det ska bli spännande att se vilka filmer han väljer att lyfta upp ur Hawks digra filmografi.Without further ado...Howard Hawks topp 5
5. The big sleep (1946)


En intressant film noir som jag gärna ser om någon dag, och då ska jag se den ursprungliga versionen! Med Bogart och Bacall.4. Monkey business (1952)


En mycket rolig och fånig film med en utsökt charmerande Marilyn Monroe i en biroll. Med Cary Grant i huvudrollen.3. His girl Friday (1940)


En briljant screwball comedy med knivskarp och kulsprutesmattrande dialog. Med Cary Grant och Rosalind Russell.2. Bringing up Baby (1938)


Jag höll på att svimma av på grund av andnöd när jag såg denna film för första gången. Så mycket skrattade jag. Med Cary Grant och gudinnan Katharine Hepburn.1. Rio Bravo (1959)


En stor personlig favorit och en film som ligger på min topp 10 alla filmer. Med John Wayne, Dean Martin och Angie Dickinson.Jag har bara sett tretton av Howard Hawks 47 filmer:
 1. Twentieth century (1934)
 2. Bringing up Baby (1938)
 3. Only angels have wings (1939)
 4. His girl Friday (1940)
 5. To have and have not (1944)
 6. The big sleep (1946)
 7. Red River (1948)
 8. I was a male war bride (1949)
 9. Monkey business (1952)
 10. Gentlemen prefer blondes (1953)
 11. Rio Bravo (1959)
 12. El Dorado (1967)
 13. Rio Lobo (1970)


Hoppa nu över och kolla in vilka fem filmer Christian och Fredrik har valt ut från Mr. Hawks.

6 kommentarer:

 1. Av någon anledning har jag bara sett tre av hans filmer, varav The Big Sleep är en av mina favoriter. Jag hoppas att Cinemateket ger mig möjligheten att klippa några fler framöver. Särskilt Rio Bravo blir jag ju nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhh, jag blir sugen på att se om den nu... Om Bio Henke duger är du välkommen! Kanske en "double ticket", den andra versionen av The Big Sleep + Rio Bravo?? :-D

   Radera
  2. It's a date! Vi hörs om detaljerna. :-)

   Radera
 2. Lite kommentarer på dina fem utvalda filmer.

  5. The Big Sleep - Sett den några gånger och vill gilla den mer än vad jag gör. Uppskattar mycket i den, men ingen favorit bland noirerna.

  4. Monkey Business - Inte sett, men kanske ska jag ge den en chans.

  3. His Girl Friday - Gillade den mycket när den sågs en gång i tiden. Såg om den för inte så länge sen och fortfarande bra, men hade ändå tappat lite.

  2. Bringing Up Baby - För min del var det tvärtom. Jag blev inte förtjust i den och Hepburn minns jag att jag störde mig på. Vill och ska ge den en ny chans någon dag för minns annars inte mycket från den, bara att jag alltså inte gillade den.

  1. Rio Bravo - Svårt att inte gilla denna. Hawks får verkligen till allt mycket bra. Man blir glad bara man tänker på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för utförliga kommentarer.

   Jag hade tänkt att se om The Big sleep då jag har en dvd med två versioner och jag misstänker att den äldre versionen, de som inte gick upp på bio, kan vara den bättre.

   Monkey business är "pure fun", men inte lika tung och djup som tex Only angels have wings... Mer lik Bringing up Baby i så fall.

   Har bara sett His girl Friday en gång, men köpte den på Criterion Collection för inte så länge sedan så det är dags att se om den.

   Då det gäller Bringing up Baby var den som allra roligast första gången jag såg den. Kommer ihåg det tydligt, våren 1987 och jag bodde i Hunnebostrand och jobbade som segelmakare på Smögen...

   Rio Bravo, vilken pärla! Hi5 på den! :-D

   Radera