tisdag 15 oktober 2019

52 Directors: Clint Eastwood


Den gamle slitvargen Clintan. Känd som "The man with no name", "Dirty Harry" och nu för tiden gamla buttra gubbar. Men han har också regisserat en massa filmer. Ibland spelar han med och ibland sitter han bara i stolen. Clintan är kanske lite underskattad som regissör, i alla fall för min generation som växte upp med honom då han ansågs vara en simpel actionfilmsskådis. Men han bör hyllas och så gör vi idag. Clintan har en sådan imponerande och varierande meritlista att man skulle kunna tänka sig att podda om hans filmer... ;-)

Denna vecka är det näst sista där jag och Mr Christian bloggar om samma favoritregissör. Snart kommer vi till vägskälet där våra vägar skiljs åt.Without further ado...Clint Eastwood topp 5
5. Mystic River (2003)


Tät och mörk thriller där Tim Robbins spelar skjortan av Sean Penn. De vann varsin Oscar för prestationerna i denna film.4. Absolute power (1997)


Det är den när Clintan sitter inne i det där lilla "Peeping Tom"-rummet hos presidenten och bevittnar ett mord. Spännande thriller med en mysig 90-talsstämning.3. The outlaw Josey Wales (1976)


Mycket fin western som startar med krig och våld och som avslutas med försoning och förlåtande.2. High plains drifter (1973)


Mycket bra hämnd-western med religiösa undertoner. Tidiga sjuttiotals-westerns är najs.1. Unforgiven (1992)


En topp 5 westerns genom tiderna. Ingen glamour, ingen försköning av våldet bara ruskigt realistiskt och fantastiskt bra.Jag har bara sett 17 av de 37 filmerna Clintan har regisserat:

 1. High plains drifter (1973)
 2. The Eiger sanction (1975)
 3. The outlaw Josey Wales (1976)
 4. Firefox (1982)
 5. Sudden impact (1983)
 6. Pale rider (1985)
 7. Heartbreak Ridge (1986)
 8. The rookie (1990)
 9. Unforgiven (1992)
 10. Absolute power (1997)
 11. True crime (1999)
 12. Mystic River (2003)
 13. Changeling (2008)
 14. Gran Torino (2008)
 15. Invictus (2009)
 16. American sniper (2014)
 17. The mule (2018)


Hoppa nu över och kolla in vilka filmer Mr Christian listat av Mr Eastwoods filmer.

16 kommentarer:

 1. Clintant är allt en favorit. Han kör sin stil och det är svårt att inte gilla honom. Hans filmer är inte alltid toppfilmer, men finns många godbitar att plocka ut.

  Har inga problem med dina fem utvalda. Kul att Absolute Power fick komma med. Gillar den och den har en ganska hög omtittsfaktor. Har även goda minnen av första gången jag såg den. Det var på bio i New York 1997.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bio i New York 1997 låter kul ja. Jag blir lite avis.

   Funderar på att kanske podda om Clintans filmer någon gång i framtiden... :)

   Radera
 2. Kul att se Absolute Power på din lista, har precis letat efter den eftersom jag lyssnat på boken. Kanske får bli en omtitt ändå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahh, men då kan det ju vara kul att se om filmen gör boken räta. Gillade du boken? :)

   Radera
  2. Boken är helt ok som thriller, men är lite klumpigt skriven. Det känns att den är en debut vars främsta styrka är historien, inte framställningen. Dess styrka är väl främst "psycho-vändningen" när det gäller en huvudsaklig rollfigur om du förstår vad jag menar

   Radera
  3. Lite oklart, men låt oss inte spoila det roliga. ;-)

   Radera
  4. Förstår att du inte greppande mina försök att inte spoila, för vändningen är inte alls med i filmen. Hade glömt bort det...

   Radera
  5. Aha, det förklarar ju saken! :-)

   Radera
 3. Du får gärna podda om Clint Eastwood. Jag håller honom som en av dem bästa och mänskligaste regissörerna. Är alltid nyfiken när jag ser att han står för regin. Han väljer ovanliga berättelser. Blood Work är en favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem vet, kan hända. Håll koll på shinypodden.se eller lyssna på podden. Vi drar snart igång säsong 6, andra säsongen vi pratar om Hitchcocks filmer. Välkommen att lyssna! :-)

   Radera
 4. Clintan är kanske inte nån personlig favorit. Gillar många av hans tidiga westerns som High Plains Drifter och Josey Wales. Även Pale Rider har jag sett och gillat. Mystic River var bra. Hans två senaste filmer är jag inte speciellt förtjust i.

  Och... jag har inte sett Unforgiven! *skäms*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte sett Unforgiven? Well, det är oförlåtligt! ;-)

   Radera
 5. Jag tänkte att jag inte har sett så många av hans filmer eftersom jag inte sett några av hans westerns, men det visar sig att nio stycken har smugit sig in innanför mina ögonlock. Kanske en brist att många bleknat bort, men det är många kompetenta filmer bland Letters from Iwo Jima, Midnight in the Garden of Good and Evil (risk för tveksamt åldrande) och Miljondollarsbäbisen. Det enda klockrena mästerverket jag har sett är väl The Unforgiven, men jag har som sagt luckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan du köra ett litet Clintan-westernmaraton! :-) Både med honom som regissör och skådis. Kan bli ett tiotal filmer.

   Och jag är benägen att hålla med om att Unforgiven är ett mästerverk. Inte speciellt muntert men väldigt bra... :)

   Radera
 6. Clintan är alltid intressant både som skådis och kanske främst regissör. Sett en hel del och min lista blir:
  1 Unforgiven
  2 Million dollar baby
  3 mannen med oxpiskan
  4 Mystic river
  5 A Perfect world
  Bubblare: Vit jägare, Absolut makt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Clintan är mer aktad än vad jag väntat mig. Trevlig överraskning.

   Tre överlapp och de två du har med har jag inte sett (än). :)

   Radera