lördag 19 oktober 2019

Ben Fogle: New lives in the wild - Series 1 (2013)


En annan liten lustig TV-serie som jag kan bli insugen i när jag vill se något intressant men inte allt för allvarligt är "Ben Fogle: New lives in the wild". Serien kallas av någon anledning ibland för "Where the wild men are" men jag tror det är exakt samma serie.

Detta är ett intressant natur- och samhällsprogram. Programledaren Ben Fogle är en mycket trivsam engelsman. Han åker runt till alla världens hörn och besöker människor som valt att lämna det vanliga 9-5 livet i storstäderna och bosatt sig ute i vildmarken. Fogle stannar hos sina värdar i cirka en vecka och "walk a mile in their shoes" så att säga. Programmet ställer en massa intressanta frågor om vår samtid och det liv de flesta av oss i Väst lever. Jag tittar förundrat på min samling av vinylskivor och tänker på hur det skulle vara att leva sitt liv på en öde ö utanför Australiens norra kust utan vare sig vinyler eller BluRayspelare...

Mycket av charmen med serien ligger också i programledarens personlighet. Han är helt enkelt otroligt sympatisk och det perfekta valet för denna sort turer in i det okända. Han utsätts för konstig mat, mer och mer konstiga, men också ibland helt fantastiska, sovarrangemang och alla dessa egensinniga människor. Det är som att titta in i hemliga subkulturer som man inte visste fanns.

Första säsongen har fyra episoder. I seriens allra första avsnitt besöker Ben en förde detta affärsman från Sydney som lever ensam som en annan Robinson Cruse på en paradisö norr om Australien. Gubben kämpar för att ön ska förbli oexploaterad av "den vite mannen". Han vill bevara den för urinvånarna som ser den som helig. Ben får övernatta i "gäststugan" nere på stranden, ett hus utan väggar, endast ett tak mot regnet men med en spektakulär vy över havet några meter bort.

I det andra avsnittet besöker han ett par och deras två små barn som bor i en mongolisk yurt långt upp i Alaska. Kallt. I det tredje besöker han en familj som bor i ett svåråtkomligt område i Nya Zeeland. Ben tvingades hajka flera dagar för att ta sig fram till deras "homestead". Han återvände dock till civilisationen medelst helikopter. I det sista avsnittet besöker han en före detta modefotograf från New York som flyttat ut i öknen i en avlägsen del av Texas och lever ett 1800-talsliv i en miljö som är allt annat än välkomnande. Varmt.

Mycket trevlig serie detta. Jag ser fram emot att se vidare.

Betyg: 3/5
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar