tisdag 22 oktober 2019

52 Directors: Alfred Hitchcock


Alfred Hitchcock var given i 52 Directors. Detta inte minst på grund av att jag har investerat en hel del intresse i hans filmografi via Shinypodden. Igår startade vi säsong 6 av podden vilket är andra säsongen jag och den store Frans pratar om Hitchcocks filmer.

Denna gång är de filmerna han gjorde mellan 1939 och 1946 som ligger i fokus. I Säsong 4 pratade vi om Hitchcocks tidiga del av karriären, 1927-1938.

Nu ställs jag inför ett problem. Jag har sett hans äldsta filmer hyfsat nyligen och tänkt igenom dem ordentligt, läst på och kollat på dokumentärer. Alla senare filmer har setts för mer eller mindre länge sedan. Och en hel del av hans kändaste filmer har jag inte ens sett än. Alla dessa kommer vi ju komma till i Shinypodden var det lider. Hur skulle jag göra med denna topp 5? Det är svårt att jämför filmer som man sett under så olika förutsättning.  Och jag ville absolut inte sätta inskränkande förutsättningar på kommande poddningar genom att "fixera" favoriter via denna topplista.

Jag väljer därmed helt sonika en topp 5 från den första fasen av Hitchcocks filmografi, den vi har poddat om!

När vi i podden kommer till den allra sista filmen från Hitchcock kommer jag lista min topp 10 från honom, jag lovar!

Detta är också den sista regissören som både jag och Mr Christian ville ha med på våra listor. Från och med nästa vecka och året ut kommer vi ha olika regissörer, vi fortsätter men mer parallellt, mindre tillsammans. Ni hittar våra 52 Directors på tisdagarna som vanligt och vi kommer länka till varandras inlägg som vanligt.Without further ado...Alfred Hitchcocks tidiga karriär topp 5
5. The lodger: A story of the London fog (1927)


Härligt filmspråk och den klart bästa stumfilmen från Hitch, och en av de bättre stumfilmerna jag sett.4. Rich and strange (1931)


En lite udda film som hoppar i tiden en massa men den har en underbar kvinnlig huvudrollsinnehavare. Ljuvligt romantisk.3. Murder! (1930)


En mycket dramatisk privatdetektivfilm i kul miljöer. En minnesvärd huvudperson och tillika minnesvärd mördare.2. The 39 steps (1935)


Klassisk "oskyldig man jagas av polisen", rolig och underhållande som blir bättre och bättre desto längre in i filmen vi kommer.1. Secret agent (1936)


Suveräna skådespelare och en överraskande komplex relation mellan de två huvudpersonerna. Denna okända film slog sig in före de mer kända stegen, alla 39 av dem.Hittills har jag sett 17 av Hitchcocks 54 filmer och poddat om dem:

 1. The Lodger: A story of the London fog (1927)
 2. The ring (1927)
 3. The farmer's wife (1928)
 4. Champagne (1928)
 5. The Manxman (1929)
 6. Blackmail (1929)
 7. Murder! (1930)
 8. The skin game (1931)
 9. Rich and strange (1931)
 10. Number 17 (1932)
 11. The man who knew too much (1934)
 12. The 39 steps (1935)
 13. Secret agent (1936)
 14. Sabotage (1936)
 15. Young and innocent (1937)
 16. The lady vanishes (1938)
 17. Jamaica Inn (1939) - kom ut i etern igår!
Jag har också sett nio av de 54 vid tidigare tillfälle, och alla dessa ska det poddas om i framtiden:
 1. Rebecca (1940)
 2. Notorious (1946)
 3. Strangers on a train (1951)
 4. Rear window (1954)
 5. The trouble with Harry (1955)
 6. The man who knew too much (1956)
 7. Vertigo (1958)
 8. North by Northwest (1959) - min favorit när vi gick in i poddprojektet
 9. Frenzy (1972)

Hoppa nu genast över till Mr. Christian och kolla in vad han gillar från Mr. Hitchcock. Kan han hålla nere listan till bara fem filmer??

9 kommentarer:

 1. Ja, jag kunde hålla mig till fem filmer då det blev relativt enkelt att plocka ut dessa. Starka fyror och en femma bland mina fem. Men visst hade man utan problem kunnat sätta ihop en topp tio. Men det är ju fem vi kör på ;)

  Intressant att du valt att göra på det här sättet. Har endast sett The 39 Steps från din fem i topp. Helt ok, men inte i närheten av mina favoriter som kom senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, detta är en regissör där en topp 10 hade passat ännu bättre!

   Jo, jag var tvungen att göra så här så att jag inte mentalt målar in mig i ett hörn då det gäller ranking av de senare filmerna, som jag i ärlighetens namn inte minns speciellt väl i de flesta fallen... :)

   Men jag kommer bilda mig en mycket mer tydlig bild om dem och alla andra filmer via podden. I sinom tid bara...

   Radera
 2. Hitchcock är ingen personlig favorit. Jag kan se att hans filmer är bra men det är ganska sällan jag känner det i magen. Finns några jag gillar förstås. Dial M for Murder, Strangers on a Train, Fåglarna, Psycho, Frenzy är fem.

  Kom att tänka på att man i Sverige ibland kallar honom för "skräckmästare" vilket ju är en felaktigt beskrivning enligt mig. The Master of Suspense är mer korrekt. Hitchcock gjorde ju filmern spänning snarare än skräck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. *Hitchcock gjorde ju filmer med spänning snarare än skräck.

   Radera
  2. Kan förstå känslan. En av anledningarna till att jag poddar om Hitch är att jag är sugen på att komma under huden på honom, att låsa upp mysteriet med hans filmer. Sen är ju Frans ett stort fan också vilket är en annan viktig anledning.

   Jag har kvar att se fram emot Dial M, Fåglarna och Psycho. Den sistnämnda har jag inga förhoppningar på då det är svårt att se en film så sent. Jag har ju koll på noterbara scener, handlingen, den stora twisten, ja det mesta... Men det ska bli kul att se den i vilket fall.

   Skräck som genre har ju utvecklats en hel del sedan 50-talet. Han var kanske skräckmästaren då det begav sig, på den tiden. jag tror han var tidigt ute med vissa element i genren. Men nu för tiden är det mer rysligt och spännande än skräckinjagande. :)

   Radera
 3. Ingen favorit. Tekniskt skicklig men lite kall regissör - bland de filmer jag sett.
  De filmer jag sett av regissören faller han många gpnger på att han snöat in på en ide men verkar inte var så värst intresserad av resten. Å andra sidan har jag bara sett ett tiotal filmer så det är väl lite förmätet att uttala sig för mycket om regissören.
  De jag verkligen gillat har varit Rear window, North by northwest samt Frenzy.
  I din lista har jag bara sett de 39 stegen - ok rulle lite småmysig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att hans filmer känns proceduriska och kalla ibland. Jag letar med lykta efter hans bästa filmer. I podden har vi tänkt se alla hans långfilmer från och med The 39 steps! Det är som en resa! Ett mysterium som "måste" lösas... Får väl se hur länge lusten finns kvar. :-)

   Radera
 4. Av det tiotal jag sett är kanske hälften från en tid då jag inte tänkte i termer av bra och dåligt. Av de återstående är det bara The Lady Vanishes som orkar upp till 4/5 och ett par andra recensioner inleds med "not very suspenseful".

  Jag har dock goda minnen av hur Fåglarna och Psycho skrämde vettet ur mig som liten parvel. Hoppas se om dem och se ett gäng fler nästa år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag kan tänka mig att hans "skräckisar" borde funka på små parvlar. Jag har inte sett dem och jag ser fram emot att se dem nu, trots att jag knappast kan kallas parvel längre. Lär bli besviken men vem vet...?

   Radera