onsdag 28 mars 2018

Ricky Gervais: Humanity (2018)


Ricky Gervais nya "Stand up special" heter Ricky Gervais: Humanity. Det är en mycket bra ståuppfilm som känns lite mörkare än vad man normalt ser. Gervais är en hjälte som står upp för yttrandefrihet och rätten till frihet från religion. Det visar sig att han är emot djurplågeri också.

Gervais har lagt upp sin show på ett smart sätt. Om han inlett med att säga "man kan och får skämta om vilket ämne som helst så länge det gör på rätt sätt och i rätt kontext" hade de flesta sagt ja per automatisk. Gervais framhåller mycket riktigt denna tes å det starkaste i slutet av showen, men först EFTER att han chockerat publiken med en rad mycket grova, hårda, utmanande, upprörande och allt annat än politiskt korrekta skämt om så vitt skilda saker som könsbyte till varför han inte har barn.

När han sedan börjar prata om rätten att skämta om allt kommer det i en annan dager och jag är inte helt säker på att alla skulle hålla med honom lika självklart i slutet av denna film. Men jag håller med honom till 100%. Strukturen på hans show är i vilket fall utmanande och intressant. Han ställer saken på sin spets och ger åskådaren flera känslomässiga impulser som motsäger det intellektet säger.

Hans spaning på hur "debatten" utvecklats på sociala medier och specifikt Twitter var också mycket bra. Hans synpunkter är helt rätta. Även om han ibland kanske skulle ducka en eller annan diskussion. "I should have left it...". LOL.

Jag applåderar hans mod att köra så hårt och jag applåderar hans budskap. Han kommer till och med in för ett extranummer, vilket jag inte tror är det vanliga på dessa typer av "specials", och då blir han än mer personlig och pratar om sin bror och om begravningen av deras mor. Man börjar få en förståelse om varför han är som han är. Han och hans syskon fick alltså enligt deras egna interna regler inte inte säga ett skämt de tänker på. En regel som bara funkar i slutna sällskap men som säkerligen drillat honom inom humorns ädla konst.

Betyg: 4/5 

8 kommentarer:

 1. Bland de roligaste standups jag sett. :D
  0% PK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, mycket bra. Är de 5/5 till och med? :-D

   Radera
 2. Har inte sett denna version men såg den live. Mitt enda problem med den är det något lata i att citera twitter-diskussioner och den självgoda politiska positioneringen (som förvisso är samma som min egen, men jag vill inte bli klappad medhårs).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jo kanske lite lättja och självgott men det blir å andra sidan spetsigt och tydligt. Och som Patrik noterar är det befriande fritt från PK så jag trivdes i alla fall. :-)

   Radera
 3. Jodå Gervais levererar alltid (bortsett från Derek).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo han är fin. Har inte sett Derek men hör att den serien är dålig.

   Radera
 4. Höll definitivt med i hans ord om att man ska kunna skämta om allt osv. Men särskilt också när han snackade om genomsnittsmänniskan; "Do you know how stupid the average person is?" Gervais är förmodligen min favorit bland ståupp-komiker idag efter Dave Chappelle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar honom också. Och kanske ännu mer i intervjuer och på twitter etc.

   Annars är nog Greg Giraldo min absoluta favorit. RIP.

   Radera