fredag 27 juni 2014

The Raid 2: Berandal (2014)Baseball Bat Man: Bring back the ball.

Det går visst något sportevenemang på tv nu i sommar... Lite less på vuxna karlar som springer efter en boll slog jag mig ner med The raid 2 häromkvällen. Jag var sugen på lite action utan slut trots att jag blivit rejält besviken på första filmen jämfört med dess vid tiden jag såg den uppskruvade rykte. Men ettan var ändå frejdig och jag tänkte att de kanske skruvat åt bultarna än mer i tvåan.


Och ja, de hade skruvat och micklat en hel del visade det sig. Vaga spoilers kommer här nu. Sluta läs om du är super-duper-känslig.

Till att börja med finns ingen raid i The raid 2. Det som ändock var riktigt bra med ettan var just anfallet mot höghuset och fajterna i detsamma. Det fick mig att nostalgiskt tänka tillbaka på andra actionfilmer där folk fajtas i trånga utrymmen eller byggnader, tex Die Hard eller varför inte Alien/Aliens. Men här i The Raid 2 finns ingen liknande scen, inte ens en liten sådan.

Filmen startar direkt efter att ettan slutat. Jag känner endast igen huvudpersonen, men jag antar att en del av de övriga var med i ettan. För er som vill ha maximal njutning av tvåan kan jag rekommendera en titt på ettan först så att ni fräschar upp ert minne. Här i tvåan får vi en renodlad "police under cover" thriller. Den påminner mycket om Infernal affairs, (tack Sofia!), fast denna är rörigare, mindre smart, men mer blodig.


Precis som i ettan fajtas sig huvudpersonen igenom de 2,5 timmarna. Tyvärr måste man älska martial arts för att uppskatta denna film. Den är som en porrfilm men med kickar och box istället för sexscener. Handling och karaktärsutveckling kan vi glömma. Jag fattade grundhandlingen ok, men detaljerna gick mig förbi. Karaktärer kommer och dör huller om buller. Stilistiskt påminner den en del om Only God forgives, mycket djupa röda färger på väggar och tomma gränder. Vissa scener är otroligt vackra. Ni kommer kanske ihåg filmen The Grandmaster, vackra scener men obegriplig handling. Ännu en film som kanske kan jämföras med denna, snygghet över innehåll, fajt över karaktärer.

Jag älskar actionfilm, men med betoning på "film" i "actionfilm". Renodlade fajtscener utan betydelse mellan karaktärer som jag inte bryr mig om är inte vad jag vill ha. Men det fick jag till stor del i denna film. Den lider alltså av samma problem som Godzilla. Där svag handling och ointressanta karaktärer inte räddas av stora monster (Godzilla) eller martial arts (The raid 2).


Men för sådan som gillar fajtscenerna kan denna film vara guld. Den är våldsam och rejält blodig. Vissa mycket innovativa sätt att ta död på en annan person visas upp. "Sexet" är bra. Tänker speciellt på de två lustigaste figurerna i hela filmen. Hammer Girl och The Baseball Bat Man. Båda döva, en tjej med två hammare och en kille med ett baseball bat. De var antingen syskon eller älskare eller något. Båda coola och mycket odödliga...


Två ologiska saker jag inte kan släppa. Hur mycket stryk tålde vår hjälte egentligen? I slutet var han skjuten med hagelbrakare, skuren i knävecket (hoppade och sparkade som en galning trots det), skuren över hela ryggen (inga problem) och allmänt blåslagen. Hård kille.

Och varför hade inte skurkarna pistoler? I vissa scener hade de pistol, automatvapen eller hagelbrakare, men inte i just de scenerna när det var ensam hjälte mot 10-20 skurkar. Då hade ingen skjutvapen och hjälten kunde med viss möda mosa en efter en... Only in the movies...Jag tycker inte att detta var en superbra film, men jag tror ändå att många som gillar genren kommer älska den. Den skulle nog passa perfekt under en förfest för testosteronstinna nittonåringar om inte annat.

Jag är kluven. Betyg på fajtscenerna är 4+ men som film? Meh, men ändå bra.

Jag ger The Raid 2 tre extraliv av fem möjliga.

Betyg: 3/5

14 kommentarer:

 1. Jag har en annan liten fundering. Snöar det i Jarkarta och bara under en scen för sedan var all snö borta. Min revy kommer (om allt går som det ska) på tisdag.
  Nu har jag äntligen kunnat se film igen. Avslutade HoC s02 (älskade sista scenen) i förrgår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just det, det var en supersnygg scen i snön också. Den tänkte jag inte ens på när jag skrev revyn.

   Sista scenen, knack, knack? :-D

   Radera
  2. Japp knack knack! Vet du om det kommer en fortsättning? Originalet är åtminstone uppdelat i tre delar?

   Radera
  3. Tror att det ska komma mer! :-)

   Radera
 2. En trea? Jag hade gissat på en tvåa, kanske till och med en etta, när jag läste texten. Tänk så fel man kan ha ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, men då har du inte sett filmen alltså. När du sett den kommer du förstå.

   Radera
  2. Jag har inte sett filmen än, läste bara texten och mindes vad du sa om den. Sa du inte att den var "jättedålig"? Eller växte den efter en stund? ;)

   Radera
  3. Hehe, jo man ska aldrig uttala sig före filmen fått sjunka in. Filmen hade jättedålig handling men häftiga slagsmål blev min summering. Lite samma problem som med Godzilla, men när jag tänkte efter är The Raid 2 bättre än Godzilla (betyg 2) så det blev en trea till slut. Men tvåan var nära, jag jackade upp betyget ett snäpp då det groteska våldet ändå var något, det är "innehåll". Betyg etta var det aldrig tal om. Jag gav ju The Grandmaster en två pga snyggheten och en del sköna scener. The raid 2 är klart bättre än The Grandmaster... Svårt med kalibreringen ibland! :-)

   Radera
 3. Tack för förklaringen :) Så om samma betygstes gäller för mig angående dessa två filmer (Godzilla och TR2) kommer The Raid 2 att ges en femma. Måste nog se den ögonaböj! ;)

  SvaraRadera
 4. Tjoho!!! The Raid 2! Älskade ettan. Den hamnade på plats 9 på min 2012-topplista.

  (Läser inte texten.)

  SvaraRadera
 5. "Den påminner mycket om Internal affairs, fast denna är rörigare, mindre smart, men mer blodig."

  Menar du 90-talsfilmen med Gere eller är det sydkoreanska Infernal Affairs avses? Bägge skulle ju absolut kunna funka som referenser :) Men det är kanske inte så mycket asiatiskt sparkande på Gere...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Felstavat! Infernal affairs givetvis. Jag rättar genast. Tack för rättelsen.

   Har för övrigt inte ens sett Gere-filmen.

   Radera