torsdag 13 juni 2013

Parker (2013)


Parker: I don't steal from anyone who can't afford it, and I don't hurt anyone who doesn't deserve it.

När jag spekulerade i att actionfilmen har fått ett uppsving i och med filmer som The last stand och Bullet to the head visste jag inte hur rätt jag hade. Nu har nämligen ännu en riktigt schysste actionfilm dykt upp. Denna gång är det inte en gammal actionhjälte som axlar huvudrollen utan en av de nyare i Jason Statham. Däremot är det en riktigt gammal räv som gjort filmen. Taylor Hackford som stod bakom klassikers som En officer och gentelman och den gravt underskattade Against all odds med Jeff Bridges, James Woods och Rachel Ward, har regisserat Parker.


Filmen bygger på en av böckerna, Flashfire, i författaren Richard Stark serie om den duktige bankrånaren Parker. Statham spelar här Parker som blir lurad av ett gäng skurkar som han gjort en stöt med och lämnas för död vid kanten av en landsväg. Parker har dock en ängels tur och ett mycket gott läkekött och han klarar (såklart) livhanken, flyr från polisen och börjar planera sin hämnd. För som han säger, om man inte lever efter vissa principer blir allt kaos och kaos är inte trevligt. I sin jakt på hämnd tvingas han samarbeta med den pengadesperata fastighetsmäklaren Leslie Rodgers i Palm Beach, spelad av ingen mindre än Jennifer Lopez.

Parker håller ett högt tempo och actionscenerna är manligt brutala, köttigt blodiga och riktigt bra. Jag gillade bland annat en scen där Parker motar en kniv med handflatan istället för att bli knivad i halsen. Det är ett rimligt försvar som man sällan ser i liknande scener i actionfilmer.

Jag är ganska neutral till Jason Statham. Jag tycker han har varit ok i det jag sett av honom, men här är han rent ut sagt cool. Han är mer eller mindre perfekt för rollen som Parker i alla fall. Jennifer Lopez är som vanligt bra. Hon ger sin Leslie en full karaktär och en trovärdig bakgrund. I en scen mellan henne och Parker inne på hennes kontor är hon extra bra. Hon spelar tuff men man ser i de små gesterna och darret på handen när hon dricker sitt vin att hon är rädd. Små detaljer kan tyckas men det är de som lyfter en film som denna.


Bland skurkarna ser man bland annat stenen från Fantastic 4. Han är bra. Var med i någon polis-tv-serie också. En sliten Nick Nolte med en röst som förtäljer om mången whiskey shots syns också i en biroll. Som vanligt är det roligt när Sweden nämns i utländska filmer. Denna gång, som så många andra gånger, blandade de ihop oss med Schweiz, men ändå inte.

Om du är sugen på en actionpackad thriller om dåliga och mindre dåliga skurkar som är i luven på varandra så kan du ge Parker en chans. Den levererar ända fram till det överraskande slutet. Jag har bara en fråga kvar till Parker: A three way?

Jag ger Parker tre hederskodex av fem möjliga.

Betyg: 3/5


Några andra filmbloggare har också sett filmen. Fiffis filmtajm skriver om sina tankar idag, och herrarna Filmitch och Flmr har redan varit i farten.

4 kommentarer:

 1. Det låter nästan som vi eventuellt kan få se J-Lo på en kommande lista? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, kanske det, kanske det. Men du, vem tar du mig för egentligen? Vad för sorts lista tänker du på? Du menar väl inte en skamlig, ytlig, vedervärdig, sexighets-lista?? En sådan skulle jag aldrig skriva... Eller kanske ändå. :-)

   Men nej, hon platsar inte på min lista.

   Radera
 2. Vad härligt det är att springa på filmer som dessa, såna lite skönt hjärndöda 80-tals-actionfilmer-typ. Jag kan nästan känna mig lite lycklig och ändå är det ju sällan toppbetygsfilmer. Jag är bara så glad för att dom finns. Nu ska jag bygga mig en såndär träklyka som man använder för att leta vatten och så ska jag gå loss bland filmhögarna för att hitta fler. Hjälper du mig leta? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Jag letar allt vad jag orkar. Igår letade jag på fel ställe, men hoppet är det sista som överger en...

   Radera