tisdag 11 juni 2013

The Numbers Station (2013)


Girl: Why do you do this?

John Cusack, vad har du gjort med dig? Den gode Mr Cusack har alltid varit en favorit hos mig. Jag har haft en man crush på honom sedan länge på grund av filmer som High Fidelity, Grosse Point Blank, Con Air, Pushing tin och America's sweethearts. Men nu vet jag inte riktigt var jag har honom längre. The numbers station är den tredje filmen i rad där han spelar annorlunda än vad vi är vana att se honom. Det låter ju som en bra sak, men är det det verkligen? I The Raven spelar han en dödsdömd och morbid Edgar Allan Poe, i The Paperboy spelar han ett sliskigt vidrigt manschauvinistiskt svin och nu i The numbers station spelar han en levnadstrött NSA agent på gränsen till nervsammanbrott.


Hans motspelerska är svenska Malin Åkerman. De är båda helt ok i sina roller i filmen men jag tycker inte att skådespeleriet direkt är sprakande i denna film. Åkerman passar kanske bättre i komedier? Cock me, cock me! Nej, om någon av dem klarar sin roll bättre är det trots allt Cusack. Men han verkar ärligt talat inte jätteförtjust i rollen sin. Han borde dock börja bli van att spela allt annat än den sköna smarte slackern från hans tidigare karriär.

Det som är bra med denna film är den nerviga känslan i filmen som den danske regissören Kasper Barfoed lyckats få till. Filmen är rejält spännande i vissa passager och den påminner mig om känslan i Neil Marshalls filmer som The descent eller Dog soldiers. Det hjälper att denna film utspelas på den regntunga brittiska landsbygden och att stora delar av filmen utspelas i en bunker.

Jag gillade spänningen och den bakomliggande idén med denna thriller. Filmens tema ligger i tiden, med avslöjanden om NSA's avlyssningar i verkliga livet. Samtidigt är detta bara en thriller som verkar under tittningen. Den saknar djup eller filosofisk mening som skulle göra att filmen stannade kvar i ens medvetande en längre tid. Den är ändock godkänd. Och så får vi se Ser Davos från GoT i en av birollerna.

Jag ger The numbers station två samveten av fem möjliga.

Betyg: 2/5

6 kommentarer:

 1. John Cusack.
  Jag har inga kommentarer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom den jag besvarar nu då! ;-)

   Radera
 2. Inget som lockade på förhand och inte nu heller, tyvärr. Cusack borde nog även hålla sig till lite lättsammare roller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj då, har jag skrämt iväg dig från denna nu? Tvåan är ju godkänt på min skala, så för de som söker en spännande thriller kan denna vara duglig. Den utspelas mestadels i en bunker så om man gillar filmer där folk är instängda kan denna vara ett alternativ.

   Radera
  2. Nej då, jag hade inte tänkt se den ändå ;) Finns för många filmer som är ok, men som inte ger så mycket att se. Denna verkar vara en av dem. Finns så mycket annat av intresse att det gäller att försöka välja sånt som kan tilltala just mig.

   Radera
  3. Ok, tack, då slapp jag bära på det oket då i alla fall.

   Radera