torsdag 6 juni 2013

Bullet To The Head (2013)Bonomo: Really know each other. Thats's nice.

Det är kul med sammanträffanden. Det var inte så fasligt länge sedan jag och Mr. Magic pratade om svunna tider och hur actionfilmerna var annorlunda och bättre på åttiotalet. De var annorlunda och bättre på nittiotalet också. Men nu för tiden är de oftast sönderklippta och knasiga. Vi hängav oss väl åt ett nostalgiskt drömmeri måste jag erkänna.

Men kanske ändå inte bara drömmar. För nu har jag på kort tid sett två riktigt bra actionfilmer som påminner mig om hur de var under åttiotalet. Dels såg jag Arnolds återkomst i den mycket fina actionpralinen The last stand. Och nu har jag sett den väldige Sylvester Stallone i Bullet to the head. Detta är en neo-noir med voice-over och allt som utspelas i New Orleans, här med smeknamnet Crescent City. Vi får en tät historia med korrumperade poliser och oärliga affärsmän med perversa läggningar. Sly spelar den gamle erfarne smågangstern som hankar sig fram på diverse jobb som en avrättning här eller ett rån där. Han tvingas samarbeta med en semestrande polis från D.C som utreder sin döde före detta kollegas smutsiga byk. Men filmen är inte bara neo-noir, det är en buddy movie, en riktig actiondängare och den är regisserad av den gamle The Warriors-regissören Walter Hill!


Jag älskar att filmen inte faller i fällan att klippas som en hetsig hip hop-video från MTV utan vi får se hela actionsekvenserna och vi som åskådare vet hela tiden var i rummet, var i scenen, vi befinner oss. Det är en konst att göra actionscener på ett sätt så att publiken slipper bli förvirrad och yr i skallen. Bullet to the head lyckas med detta. Jag gillar också tonen och den noiriga känslan. New Orleans måste vara en av filmvärldens bästa städer att göra noiriga filmer i. Det är kul att skriva noiriga!

Stallone klarar sig bra. Han har kvar sin charm, trots att han ser stel ut som en botoxfylld hollywoodfru. Vi får givetvis en del wise cracks om hans ålder och så, men det hör liksom till nu när han är så gammal. Det var precis samma sak med Arnold i The last stand och det funkade bra där också. Det är kul att underhållas av filmer som dessa.


Filmen har inga riktiga stolpskott i birollslistan, men inte så många som sticker ut heller. Jag var mest förtjust i att återse Christian Slater i rollen som riktigt slajmig advokat åt storskurken. Var har han hållit hus egentligen? Han är ju en av dem vi hejar på ju! Hans Marcus Baptiste visste sannerligen hur man gör för att kasta ett party. Mycket ekivoka och fantasieggande partyscener! Jag skulle kanske ta och se Kubricks Eyes wide shut ändå? Har aldrig kommit mig för...

Bullet in the head revolutionerar inte actiongenren, men den är ett fräscht tillskott till en marknad som har för få filmer av denna sort och kaliber. Jag känner för att ge den ett riktigt bra betyg.

Jag ger Bullet to the head tre talangfulla döttrar av fem möjliga.

Betyg: 3/5


Fiffi har också återsett sin älskling bland älsklingar Sly Stallone. Kolla vad hon tycker om filmen här.
Även den enigmatiske Movies-Noir har behandlat filmen, se där.


7 kommentarer:

 1. Vilken bra recension du skrivit! Själv tyckte jag inte det fanns så mycket matnyttigt att återge om själva filmen men jag hade tydligen lite fel. Jag kanske fokuserade på fel saker :)

  Hur som helst så är det kul om den här 80-tals-action-genren-a-la-2013 får finnas kvar ett tag till, jag skulle gärna se ännu fler filmer av detta slag. Två är bättre än inga men sämre än till exempel fyra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns en del matnyttigt, men du kanske kollade på huvudrätten lite för mycket! ;-)

   Gärna fyra, bättre än två. Har du några heta tips?

   Radera
 2. En Die Hard 6 med känslan från Die Hard 1.
  En actionkomedi med Eddie Murphy och Mickey Rourke.
  En fortsättning på Stakeout med samma uruppställning: Emilio Estevez och Richard Dreyfuss.
  Vad tror du om det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En Die Hard 5 till att börja med! A good day to Die Hard kan man kasta och glömma!

   Stakeout! Vilken gammal goding. Ahh, sugen. Nästan så att jag ställer in alla dagens bestyr och kollar film istället! Skulle det funka med de gamla gubbarna? Ja kanske!

   Radera
  2. Stakeout, ja. Den var bättre då än nu märkte jag när jag såg om den för ett tag sen. Fortfarande halvmysig och så, men det finns andra 80-talare jag hellre ser om igen.

   Svårt det där att få till samma sköna atmosfär som i 80-tals filmerna. Man måste helt klart hitta rätt balans och det är inte lätt. De som kan göra det är de som var med på den tiden, men det krävs även rätt regissör och ett lovande manus (åtminstone för humordelarna).

   Radera
 3. Nu blir man kallad enigmatisk också ;) Jag tar det som en komplimang, haha.

  Annars håller jag med dig och Fiffi om den här filmen, 3/5 har vi alla gett den faller de flesta i smaken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart en komplimang! :-D

   Javisst är den bra! Betyget 3/5 är ju ett väldigt starkt betyg för en film som denna. Den har inget djup eller ger en meningsfulla ting att tänka på. Den är bara ren och skär underhållning. Förbannat effektiv sådan.

   Radera