lördag 23 mars 2013

Top 10 films of 2008


Jag är hyfsat nöjd med min lista från filmåret 2008. Den innehåller för ovanlighet skull en svensk film. Och en japansk också. Övriga filmer är engelskspråkiga. I listan finner vi också filmen som fick en Oscar för 2009 års bästa film. Lustigt nog. Vilka filmer har jag då valt? Trenden verkar vara mysiga filmer med mycket hjärta och en varm aura runt sig. Det finns några notabla undantag såklart, men annars är det helt ok för de är ju oftast de bästa filmerna. Mycket nöje med listan och glöm nu inte att kommentera!



10. Burn after reading
Bröderna Coens hysteriskt underhållande fars om några korkade typer som försöker utpressa en före detta CIA-spion med storhetsvansinne.


9. Cloverfield
Matt Reeves och Drew Goddard's fantastiska lilla monsterfilm skakade om min värld.


8. The brothers Bloom
Rachel Weisz är ljuvlig och Adrien Brody och Mark Ruffalo är rent ut sagt roliga i Rian Johnson's andra genrerevisionistiska projekt. Denna gång är det heist- och con man-genrerna som fått en ansiktslyftning.


7. The hurt locker
Jeremy Renner är sylvass i sitt porträtt av den dödsföraktande bombdesarmeraren i filmen där Kathryn Bigelow började visa var skåpet ska stå. Get it?


6. The Wrestler
Mickey Rourke i sitt livs roll i den obekväme men konsekvente Darren Aronovsky's regi. Antagligen inte en film som inbjuder till flera omtittar men gosh vilket intryck den gjorde vid första titten!


5. Wall-E
Den lille roboten städade sig rakt in i våra hjärtan och Pixar visade att de fortfarande hade "det" .


4. Låt den rätte komma in
Listans svenska bidrag är Tomas Alfredsons magiska vampyrfilm och tillika sublimt träffsäkra åttiotalsskildring. Kåre och Lina är fantastiska i huvudrollerna. Lite sorgligt och spännande är det!


3. Forgetting Sarah Marshall
Glömma Sarah Marshall? Nej, det vill jag inte alls. Mila Kunis, Veronica Mars, Jason Segel, Russel Brand och Paul Rudd levererade årets skönaste film. Humor, kärlek och Jason Segels stora hjärta och jag smälter som den mest efterhängsna snöfläck i vårsolen.


2. Okuribito (sv. Avsked)
Ni vet när ett helt vanligt drama är som bäst? Allt är helt vardagligt och verkligt, men det levereras med en perfekt skådespelarensambel, en kristallklar dialog och en fantastisk stämning. Då kan filmmagi uppnås! Just som det gör i den japanska filmen Okuribito. Filmen är så mycket "här och nu" som en film kan vara. Japanerna gör en massa konstig film kanske, men i denna oscarsvinnare har de träffat helt rätt. Stark rekommendation. Bör ses i tysthet och ensamhet med full fokus.


1. The Dark Knight
Inga förvånade miner här, eller hur? Ettan var väl ganska given... Christopher Nolan nådde läderlappshöga höjder i andra installationen i trilogin om den maskerade beskyddaren. Inför efterföljaren tappade han intresse och fokus, men här funkar allt. Heath Ledger är oförglömlig.





Hedersomnämnanden detta år går till fem lättsamma komedier och actionfilm, de var nära att slå slig in på listan men hamnade just utanför:

  • Zack and Miri make a porno (gillar som vanligt Kevin Smith)
  • You don't mess with the Zohan (årets roligaste "rena" komedi!)
  • Iron man (Robert Downey Jr. är glimrande som järnmannen)
  • Vicky Christina Barcelona (Woody bevisar att han kan göra film utanför New York City)
  • Role models (varm och skön film)




Som vanligt uppmanar jag alla mina läsare att kommentera ivrigt, med era egna topplistor och tips på filmer som jag kan ha missat. Ni kanske vill uppmana mig att se filmer som War, Inc, Horton hears a Who!, Wendy and Lucy, Synecdoche, New York, Rachel getting married, Trucker, Che, Slumdog millionaire, The curious case of Benjamin Button, Hunger, Bronson, Gomorra, Be kind rewind eller Happy-go-lucky?




2008 års största besvikelse: Marley & Me
Denna kategori handlar om filmer som jag haft för höga förväntningar på men som som tack för förtroendet gjort mig bittert besviken istället. Den största utmanaren var Stallones Rambo, men hade jag verkligen så höga förväntningar på den filmen? Knappast. Marley & Me må vara lidande av en misslyckad reklamkampanj, men jag hoppades/trodde på en skön komedi i vanlig Owen Wilson anda. Men vilken smörja. Usch!




2008 års sämsta film: Changeling
Jag trodde kanske att Clintan som regissör var en garanti för att en film skulle vara någorlunda bra, men ack så bedragen jag blev. Denna film är outhärdligt dålig och inte ens Angelinas putande läppar kan få mig att byta bort mina åsikter om denna film.

25 kommentarer:

  1. Alltid kul med årslistorna. Jobbar själv på nästa lista (1990), men har ett par filmer jag vill se och se om först.

    Först lite tankar kring dina val.

    10. Burn After Reading - Är mer förtjust i bröderna Coens spännande filmer, men den var ok.

    9. Cloverfield - Såg den på bio i Thailand (!) och allt skadade som bara den. Häftig bioupplevelse och jag gillade den.

    8. The Brothers Bloom - Lämnade inga direkta avtryck på mig. Minns den som ganska medioker, tyvärr. Men vet att den går hem hos vissa.

    7. The Hurt Locker - Inte perfekt (ojämnare än Bigelows "ZD30"), men är stundtals riktigt bra.

    6. The Wrestler - Kan konstatera att den funkar lika bra vid omtitt. Rourke blev bestulen på en Oscar, underbar prestation. En av årets bästa filmer.

    5. Wall-E - En mysig och trevlig animerad film. Inte den bästa, men en av de bättre.

    4. Låt den rätte komma in - Gillade den här och de har lyckats bra med känslan och miljöerna.

    3. Forgetting Sarah Marshall - Ej sett...

    2. Okuribito - Inte alls dum och den tar upp ett ämne man inte ofta ser på film. Dock inte på min topplista.

    1. The Dark Knight - Bra är den, men jag är inte SÅ förtjust i den så att den kommer med på min lista.

    Sen måste jag säga att jag inte håller med dig om Changeling. Har den på min topplista och tyckte den funkade klart bra. Har även det årets bästa manliga biroll (mördaren).

    Min lista ser ut så här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt svar. Det var ett mellanår känns det som men vi hade viss överlapp i alla fall. Jag har nog inte sett alla som man ska ha sett... Changeling var usel, jag kan inte vika mig i denna fråga.

      Radera
    2. Det är lugnt, vissa filmer tycker man helt enkelt är usla. Ingen av filmerna på din lista var usel (har dock inte sett FSM), så jag kan inte kontra, haha.

      Lite av ett mellanår kan det ha varit, men ändå bättre än 2012 ;)

      Radera
    3. Jag håller med, 2008 var starkare än 2012 (som var rejält svagt...). Vi får hoppas på bättring i år, 2013.

      Radera
  2. 10. Ingen av Coens bästa för min del
    8. Har inte sett, men med tanke på vad jag tycker om Adrien är det inte så jättesuget... Fast å andra sidan gillar jag Rachel...
    6. Har inte sett (jaaaaa, jag skaaaaaa ;)
    4. Absolut inte så bra att den tar sig upp på en årslista
    3. Helt ok, men det kanske blir bättre om man orkar se den till slutet ;)
    2. Inte sett

    Det här är den lista jag postade hos M-N och jag står nog fortfarande för den (med ett litet tillägg på #10):
    1. Waltz With Bashir
    2. The Hurt Locker
    3. The Dark Knight
    4. Frost/Nixon
    5. Cloverfield
    6. Die Welle
    7. Wall-E
    8. Iron Man
    9. Tropic Thunder
    10. The Bank Job/In Bruges

    Bubblare:
    Gran Torino
    Kung Fu Panda
    Max Manus

    Men att inte Taken tog sig upp på din lista var lite överraskande. Och inte minns jag Changeling som SÅ dålig, men heller inget att skriva hem till mormor om. Kanske du skulle gilla Doubt med PSH?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker nog att FSM var bra nog för att se till slutet i alla fall! :)

      Mina nr 6 och nr 2 tycker jag allt att du borde ge en chans. Två starka dramer på helt olika sätt.

      Jag har sett de flesta på din lista, alla utom 1,4,6,10a. Waltz with Bashir säger du...

      Taken? En halvdan trea! God intention men med några rejäla skavanker som höll den från att bli jättebra? Vi pratade ju om den lite kort på Filmspanarnas träff häromsistens... Misstolkade du mitt ironiska skämt om att Taken 2 var bra så grovt?

      Radera
    2. Vals säger jag absolut!

      Nä, men skämtet gällde ju tvåan ;) Däremot kan jag ha missat att du inte var lika tagen av Taken (heh...) som andra.

      Din no 6 står faktiskt i hyllan hemma, så förr eller senare...

      Radera
    3. Aha, du har den gode Mickey i hyllan. Häli! Mycket nöje vid titten.

      Min no 6 förresten... Både min no 6 och no 7 låg i olika revisioner av listan några gånger på topp tre (aldrig samtidigt dock), men det är svårt att få till en ljuvlig balans i listan, och de föll ner. Jag ville till slut premiera filmer som berört mig personligen mer än att de är "tekniskt bra" eller till och med "objektivt sett bra"... Det är svårt och därför också underbart att göra listor!
      :-D

      Jag hade kunnat bli helt tagen/kidnappad/abducted av Taken OM:
      - de gjort Neeson mindre mesig i inledningen,
      - låtit dottern bete sig som en 17-åring, eller tagit in en yngre skådesplerska om det var en 12-åring de ville ha,
      - samt gjort om hela sista tredjedelen av filmen, bort med auktionen och shejken, fortsätt med albaner och franska underrättelsetjänsten...

      då hade den kunnat bli en fyra! :-)

      Radera
    4. Fast blir det inte lite olika kriterier för listamakandet om det ska bli en ljuvlig balans (mellan genrer?) eller om man premierar filmer som berört även om det inte nödvändigtvis är perfekta tekniskt sett?

      Radera
    5. Jo, du har å ena sidan helt rätt, och det är ju därför jag har med både "balans" och "svårt" i mina funderingar.

      Men å andra sidan har jag ingen förutbestämd balans mellan genrer eller något annat. Däremot balansen mellan en jättebra film som jag njuter av i form av bra handling, skådisar, regi osv, mot en något mindre utsökt film som ändå berör på ett personligt plan kan vara svårt att ranka i listan. Självklart har alla filmerna på topp-10 berört mig men det finns ju grader av beröring som står mot grader av excellens... "balans"... "svårt"...

      Kul med listor! :)

      Radera
  3. Din nummer 2 är den enda av listans filmer jag inte har sett men den ligger som första prio hos Lovefilm nu. Jag hoppas den dyker upp snart. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhh, vad spännande! Jag ser fram emot att få läsa dina reaktioner till filmen. Den är fin och känslig, inte super-sorglig, mer eftertänksam och kanske lite sorglig.

      Du bör dock vara medveten om att det handlar om en man som tar ett jobb som liksvepare på den lokala begravningsbyrån...

      Radera
  4. Kul lista! Borde definitivt se Avsked, bra tips!

    Själv tycker jag inte 2008 var något toppenår (även om scenen med Brad Pitt och king size-läsken fortfarande är hysteriskt rolig så tycker jag att Burn är en av Coens sämre). Bra svenskt år dock med Låt den ofrivilliga ping-pongkingen komma in. :)

    The Reader och Revolutionary Road gillade jag. Wendy and Lucy är fin och stämningsfull, men kanske lite händelselös.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, du tipsar om De ofrivilliga och Ping pongkingen! :-)

      2008 var allt annat än ett toppenår.

      Wendy and Lucy är jag lite sugen på men The reader och Revolutionary Rd är jag helt ointresserad av.

      Mycket nöje med Avsked om det blir av att se den.

      Radera
    2. Helt ointresserad av? Woa! *shot down*

      Revolutionary Road är förstklassig ångest som alla borde ta del av! ;)

      Radera
    3. Sticker in här och säger att RR är bättre än The Reader (i mitt tycke), så den tycker jag man ska se...

      Wendy & Lucy skulle kunna vara en Henke-film.

      Radera
    4. Hehe, Gustav... Det var inte så värst personligt. Du vet, det var mer "många filmer - lite tid"-syndromet...

      "Förstklassig ångest"! Du behöver jobba lite på selling points ser jag... LOL. ;-)

      Radera
    5. Movies-noir, japp du är väl också en sucker för förstklassig ångest, eller hur?

      Wendy & lucy, den är väl från hon som gjorde Meek's cutoff, om jag inte misstar mig?

      Radera
    6. Haha, skulle nog inte vilja gå riktigt så långt. Men RR är välspelad och klart intressant och sevärd. Sen att det inte är en "happy" film är en annan sak.

      Hmm, det kan det vara, ja. Har inte kollat upp det, men tror det stämmer.

      Radera
    7. Haha, nä, jag tog det inte personligt! Come to think of it, så kanske du dock skulle tycka Wendy & Lucy var lite seg. Lite bröderna Dardenne-känsla på den, men i amerikansk småstadstappning. Är samma regissör som Meek's Cutoff, dock inte sett den. Rekommenderas?

      Ja, det finns ju många olika typer av ångestfilmer. Som Movies-Noir är inne på, så är RR först och främst välspelad. Och snygg. Men med ett rätt kompakt mörker gömt under villaidyllen. :)

      Radera
    8. Meek's cutoff? Rekommenderas! Trettonde bästa filmen från 2011! Kolla årsbästalistan, snabblänkar överst på bloggen.

      Revy på filmen:
      http://fripp21.blogspot.com/2012/01/meeks-cutoff-2011.html

      Det är inte tempot jag inte gillade i filmer som Pojke med cykel, det var något annat. "Amerikansk småstadstappning" är sällan fel!

      Radera
  5. 10. Burn After Reading - Mkt rolig :)
    9. Cloverfield - Mot alla odds en skräckinjagande monsterfilm - bra
    8. The Brothers Bloom - ej sett trots R.W
    7. The Hurt Locker - Gäsp!
    6. The Wrestler - En av mina favoriter från 2008
    5. Wall-E - 1:a halvan är mycket bra sedan tappar filmen
    4. Låt den rätte komma in - Trist men remaken är avsevärt bättre
    3. Forgetting Sarah Marshall - Ok för stunden
    2. Okuribito - Ej sett
    1. The Dark Knight - Bra men en anling för lång.
    Fin lista med bra/ok filmer förutom Låt den rätte o Hurt locker som jag finner var trista.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj vad annorlunda - att du gillar remaken av Låt den rätte komma in mer än originalet. Jag gillade remaken men jag tycker inte att den är lika bra som den svenska versionen.

      Klart du måste ge Brothers Bloom en chans! Speciellt om du gillade Burn after reading. De är inte jättelika, men de har samma aura... BB är dock lite mer allvarlig.

      Håller egentligen med om Wall-E, men första halvan är ju så bra att det nästan gör ont.

      Radera
  6. BB ligger faktiskt härhemma i ngn hörna men jösses vad film jag vill se! Och värre blir det när man läser alla dessa bloggar som ger tips efter tips på intressanta filmer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet hur det är!! Men ge den en chans någon gång när du är sugen på en kul film som du blir upprymd av.

      Con man + heist + mystery + action + romance + comedy... Kan det bli bättre? :-)

      Radera