onsdag 5 september 2012

Firefly - Season 1, Episode 3-5 (2002)


Här kommer de tre nästföljande avsnitten, "Bushwacked", "Shindig" och "Safe". Det är tre mycket olika och bra avsnitt. Väldigt bra. De platsar alla på topp 12 av de fjorton avsnitten.

Som alltid i denna revyserie varnar jag för spoilers... Så om du inte sett Firefly ber jag dig köpa, hyra eller låna en dvd-box och se serien före du läser dessa revyer.Episode 3: Bushwacked


  Mal: Looks like civilization finally caught up with us. 

Jag inleder med detta quote vilket är lite ironiskt för att i just detta avsnitt får vi på ett sätt för första gången veta lite mer om Reavers och vad deras härjningar innebär, och Reavers är ju som vi alla vet inte speciellt civiliserade.

  River: It's a ghost.

Detta är ett ett av seriens mest spännande avsnitt. Serenity hittar ett tomt rymdskepp som de bordar för att leta efter överlevande, värdefull last eller något annat. Jag brukar hävda att det är Firefly's "Aliens"-avsnitt. Scenerna när de genomsöker skeppet liknar scenerna när Ripley och marinsoldaterna genomsöker byggnaderna i inledningen av Aliens. I båda fallen går de genom korridorer och lyser med ficklampor och spänningen stiger ända tills de finner vad de nu finner.

I inledningsscenen ser vi hur Mal, Jayne, Kaylee, Wash, Zoe och Book spelar ett bollspel. Inara, Simon och River tittar på. Det är intressant att se hur Book har blivit upptagen i gruppen, medan Inara håller sig för sig själv och syskonen Tam fortfarande behandlas som utbölingar.

I dialogen mellan Inara och Simon säger Inara en intressant sak som kan kasta lite ljus på hennes bakgrund. Hon hävdar raka motsatsen om detta i avsnittet Out of gas senare i serien...

  Inara: Well, we're all running from something, I suppose.

Det är också i detta avsnitt man som åskådare får veta en hel del om hur River fungerar. Jag tycker nästan att detta är Rivers avsnitt. Hon har i princip psykiska krafter, eller hon kan i alla fall känna på sig vad som hänt, händer och ibland vad som ska hända. Som när hon vaknar ur en mardröm före de bordat det tomma skeppet och Simon tröstar henne:

  Simon: Bad dreams again? 
  River: No I - I can't sleep. There's too much screaming. 
  Simon: River, there is - there is no screaming 
  River: There was. 


Avsnittets andra del när den nitiske Commander Harken (förträffligt spelad av Doug Savant) förhör besättningen på Serenity är hysteriskt underhållande. Våra hjältar är alla bra under förhören men favoriten är givetvis Jayne som sitter helt tyst och stirrar ner Harken, tätt följd av Wash och hans lustfyllda beskrivning av sin frus bästa delar.

Mal och Harken har en liten ordväxling som visar på Mals kvickhet och som också brukar vara populärt bland fansen.

  Commander Harken: Seems odd you'd name your ship after a battle you were on the wrong side of. 
  Mal: May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one. 

En filmteknisk detalj som är extra tydligt i detta avsnitt är att de spelade in alla scener på och med Serenity's crew med handhållen kamera och i varma färger. Scener på och med The Alliance, rymdskeppet The Dortmunder, på Ariel etc ges i kalla blåa färger och kameran är uppsatt på en "camera dolly" för perfekt stela "shots". Det var ett mycket medvetet och genomtänkt val för att särskilja de två miljöerna. Bilderna på Serenity var "gritty", scener på the Alliance var lika stela och kliniska som "Star Trek"...

Avsnittet är spännande och roligt. Vi får fördjupningar av flera av karaktärerna, framför allt via förhörsscenerna. Bra men ändå "minor Firefly".

Betyg 4/5

***************************************************************************

Episode 4: Shindig  Inara: You have a strange sense of nobility, Captain. You'll lay a man out for implying I'm a whore,
    but you keep calling me one to my face.
  Mal: I might not show respect for your job, but he didn't respect you. That's the difference.

Shindig är ett festligt avsnitt, lättviktigt och roligt. Det fokuserar helt på relationen mellan Inara och Mal. Avsnittet inleder en dramatisk tråd som följs upp i avsnitten Our Mrs. Reynolds och senare Heart of gold på ett bra sätt. En "lustig" detalj är att Fox visade Our Mrs. Reynolds flera avsnitt för detta, dvs i omvänd ordning. Trist.


De flesta fans gillar Shindig för att Kaylee får klä upp sig i sin layer cake dress. Hon blir rejält sårad av Mal när han fnyser åt hennes önskan att få "klänningen", men landar på fötterna och får till slut gå på fin fest med smält ost.

Avsnittet är ett bra exempel på hur Joss och Tim blandar gammalt med futuristiskt och ändå får det att verka nästan modernt. Den fina festen som Inara samt Mal och Kaylee går på påminner om en bal från 1800-talet med de stora klänningarna och den folkliga dansen, men samtidigt har de osynliga vapendetektorer och svävande ljusstakar i taket.

Inara är ju i fokus i detta avsnitt och hon är absolutely stunning. Hennes frisyrer är ljuvliga. Sen bär den ena sensationella klänningen efter den andra avsnittet igenom, någon indisk, någon asiatisk, och några västerländska. Den grymt vackra benvita klänningen hon har på sig på balen är kostymdesignern Shawna Trpcic's bröllopsklänning som sytts om lite. De som jobbade med Firefly la inte bara ner sin själ i serien utan sina bröllopsklänningar också!


I inledningen av avsnittet får vi se hur Inara är med Mal och Jayne på en stökig bar och hon får se hur Mal stjäl pengar av en buse och sedan åker på ett rejält barslagsmål. Denna scen är lite rolig då det är här Inara börjar reta Mal om att han är en petty thief.  Den används också för att visa hur malplacerad hon är i Mals miljö. Resten av avsnittet visar hur malplacerad Mal är i hennes "arbestmiljö". Spänningen mellan dem båda byggs här upp och jag tycker absolut att Inara-Mal är det bästa paret i Firefly. Utmanarna är ju Kaylee-Simon och Zoe-Wash (och Jayne-Book ?).

Sista scenen i Shindig är avsnittets bästa, Inara och Mal sitter och har för en gång skull en lugn stund för sig själva. Slutsatsen från avsnittet är att ingen av dem passar in i den andres miljö, men att de själva inte heller passar in helt och hållet i sina egna miljöer. Mal är inte en petty thief, han har heder och moral som busarna på krogen och småtjuvar som Badger inte ens kan stava till. Inara för sin del passar inte in som en handelsvara som Mal så vältaligt påtalade både verbalt och med knuten näve. Jag antar att det bara är på Serenity de är i sitt rätta element.

TV-serier kan leva länge på att följa ett par som inte får till det och där man som åskådare får följa alla irrfärdar mot målet, men med tanke på hur kort tid Firefly fick säger jag bara till de unga tu, Inara och Mal: get on with it!

Shindig är kul, ett otroligt bra tv-serieavsnitt på en vanlig skala, bland Firefly-avsnitten är det ett av de på understa delen av skalan.

Betyg: 4/5***************************************************************************

Avsnitt 5: Safe


  Simon (in Serenity the movie): She always did love to dance.

Detta är Simon och River-avsnittet. De blir båda kidnappade av religiösa hillbilly rednecks som behöver en doktor samtidigt som Sheperd Book blir allvarligt sårad när en koförsäljning åker söderut. Hela avsnittet har en creepy western-känsla över sig. Folket i bergsbyn är vidriga, speciellt "lärarinnan" med hennes religiösa dravel.

Safe handlar om vad som är hem för Simon, River och Book. Avsnittet inleds med en gullig scen från Simon och Rivers barndom. River leker krig där hon hejar på the Alliance. Under hela avsnittet visas hur lite stöd Simon får från föräldrarna när han försöker rädda River. I stark kontrast står Mal som obönhörligt är lojal mot sin "familj", sin besättning. Mal är fadersfiguren som Simon aldrig haft.

  Mal: We won't leave without you.

Ändå var Simon och kanske en och annan tittare helt övertygade om att Mal skulle lämna dem i sticket.

  Simon: Why didn't you leave us?
  Mal: You are on my crew. Why are we still talking about this? Chow in ten. No need to dress up.

Detta är ögonblicket då Simon till fullo förstår att han kommit "hem". Det tar mycket längre för River att nå dit, men det är en annan historia (avsnitt). I inledningen av avsnittet då Simon är upprörd över att Mal har kört med honom (mer likt en storebror faktiskt) är han ironisk och kallar Serenity luh-suh vilket inte gör Kaylee speciellt glad. Kontrasten mellan hans sökande efter sin plats tidigt i avsnittet, och hans känsla av att kommit hem i slutet är tydlig.

Också Book uttrycker att han är glad att han kommit hem efter operationen.


River Tam

Avsnittet är otroligt känslosamt. Vi får för första gången se River hänge sig i dansen. Summer Glau som spelar River är en skolad balettdansös. Hon rör sig som alltid graciöst och hon utför en hel del stunts själv, tex sparken bakom sitt eget huvud i Fruity Oaty Bar-scenen i filmen Serenity.

Här i Safe upplever River en stund av klarhet och berättar för Simon att hon verkligen förstår hur mycket han offrat för att hämta (rädda) henne. Mycket av dialogen i detta avsnitt återkommer i en form eller annan i filmen Serenity vilket gör att Safe är ett av de avsnitt som tydligast anknyter till filmen.

  River: But, I understand. You gave up everything you had to find me. You found me broken. 
     It's hard for you. You gave up everything you had. 
  Simon: Mei-mei, everything I have is right here. 

Många scener mellan River och Simon är hjärtskärande att se på, speciellt om man själv är en storebror. När Simon klättrar upp på bålet är inget öga torrt i salongen! Avsnittets mest känslosamma scen... Som vanligt förutser River vad som kommer hända sen:

  River: Time to go.


Avsnittets roligaste scen är när Jayne går igeonm Simons saker och väljer ut vad han vill ha. Senare när han inser att Mal åker tillbaka för att hämta upp syskonen får han bråttom att lägga tillbaka sakerna i Simons rum, eller slänga tillbaka rättare sagt.

I scenen när Mal och Zoe kommer in till staden med dragna vapen ges en klassiker bland Firefly-quotes:

  Mal: Well look at this. 'Pears we got here just in the nick of time. What does that make us? 
  Zoë: Big damn heroes, sir.
  Mal: Ain't we just. 

Safe är mer ett känslosamt och melankoliskt drama än ett äventyr likt flera andra avsnitt i seriens första hälft. Man kanske kan ana redan här att serien nu kommer slå sig in på lite mera drama, mera känslor, mera humor, mera skämt, mera tortyr, fler horor. JA, allt det där underbara som kommer i de nästföljande avsnitten.

Safe är bittersweet. Det är ett väldigt bra avsnitt, men det är ändå inte högre än på plats 12 av 14 bland Firefly-avsnitten...

Betyg 4/5

6 kommentarer:

 1. Jaha, då hade ju inte jag mycket att göra här idag då ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men här passar ju den gamla klyschan: Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge!

   Radera
  2. Appselut! Om man då byter ut "aldrig" mot "alltid" ;)

   Radera
  3. Hehe, i vår kultur som hyllar ett självspäkande förhållningssätt och med jantelagen ovanpå på det, så SKA de va "aldrig". Fast i verkligheten är det ju "alltid".

   Radera
  4. Tack för den trevligt oväntade gåvan! Screw Star Trek OST, när jag har avslutat tittandet inför årets Halloweentema lovar jag dyrt och heligt att bänka mig.

   Radera
  5. Mycket nöje! My pleasure.

   Det blir för övrigt ingen Firefly-revy på onsdag, men jag är åter på torsdag med revy på ett eller två avsnitt. För framtida läsning för dig såklart.

   Radera