lördag 1 september 2012

A Life In Music - 2008


Vintern 2007-2008 gick manusförfattarna i Hollywood ut i strejk och tv-serier och filmproduktioner stannade av helt. En favoritserien som Friday Night Lights fick sin andra säsong slaktad av detta då den abrupt slutade efter 15 avsnitt. Favoriten Joss Whedon spenderade den ofrivilliga semestern med ett litet hemmagjort webbprojekt - Dr. Horrible's sing-along blog. Det är en mycket kul mini-serie i musikalformat med Neil Patrick Harris i rollen som Dr. Horrible och Nathan Fillion som hans nemesis Captain Hammer. Läs mer här.

Nu för tiden upptäcker jag sällan nya artister, jag har ett inbyggt motstånd mot det, men 2008 kom så en ny en, en fräsch ny artist. Lykke Li släppte sin debutplatta Youth novel. Vilken säregen person, Li Lykke Timotej Svensson Zachrisson. Vilken karisma. Vilken scennärvaro. Vilket utseende! Jag såg henne live för första gången på Poaganda med Lars-Ola sommaren 2009 och sen dess har det blivit några gånger till. Min favoritlåt från första skivan är Complaint department. Kändaste låtarna är dock; Little bit, Breaking it up, I'm good, I'm gone och Dance, dance, dance.Ett annat band som jag upptäckte var de flanellskjortprydda skäggiga grabbarna från Seattle i bandet Fleet foxes. Jag såg dem på Way Out West och trodde först att Crosby, Stills & Nash hade gjort en tidsresa och blivit 30 år yngre. Jag väljer Mykonos (från spec ed av första skivan).Madonna släppte Hard candy och jag och Plymen såg Madonna på Ullevi sommaren 2009. Det var våren-09 som min exil nere i Göteborg startade. Jag hade inte planerat att gå på konserten. Men så fick jag dock av en slump tag på biljetter i "the gold circkle" dagarna före konserten, och det var lite häftigt att se en sådan mäktig ikon på scenen. Bättre att se henne nära, i verkligheten, än bara på en stor tv-skärm. Give it 2 me.Årets skiva från Sophie Zelmani heter The ocean and me. För er som inte tröttnat på henne vid det här laget spelar jag en av de låtar som hon är så otroligt bra på, den har ett groove och gung som är skönt. Time.Bonuslåtar:

Nej, så därför slänger jag in några videos med Lykke Li.
I'm good, I'm gone (Glastonbury 2008)
Complaint Department (New York 2009) mörk och blinkig men andra halvan grymt bra.
Hahahaha...

Härnäst tar vi oss an 2009 med något rött, ett hem och faaan. Ha de!

4 kommentarer:

 1. Min bror har försökt sälja in mig på Dr Horrible, men det har inte gått så bra... Mjnä till Lykke Li tyvärr. I'm good är väl den minst dåliga låten, men då har jag ju heller inte sett henne live. Det är kanske det som gör skillnaden?

  Fleet Foxes var trivsamma, men Madonna -- meh... Däremot var Sophie trevlig igen den här gången. Hon går upp och ned, den där. Eller också är det kanske snarare jag som gör det ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dr. Horrible är som en vitaminspruta rakt in i hjärnan, men jag kan förstå att alla inte köper det direkt. Men så har du kanske inte sett kommentatorspåret på dvd'n, det som utförs som en musikal?

   Det där med att se låtarna live är av central betydelse. För det är väl så att om man sett en låt framföras bra live någon gång kommer man alltid höra låten på ett annat sätt. Den bra versionen finns alltid i bakgrunden som ett stärkande medel på något sätt.

   Så du var cool med Dannys Only you, men inte Madonnas Give it 2 me? Hehe. Det var en låt som spelades på Ullevi och alla på scenen stod och hoppade som om de vore på en rave. Bra.

   Eller så har min djävulska plan att göra dig till en Zelmani-fantast börjar bära frukt? Muwaoohahahaaa.

   Radera
  2. Jag tror skillnaden är att Only You är rätt melodiös medan Madonnas låt är mer stötig. I så fall är inte Sophie med på din plan. Lyssnade igenom hennes typ Greatest Hits på Spotify här nu på morgonen och hon är verkligen en varannan-artist för min del. En del är mycket bra, mycket är helt ok och en del är bara för viskande och trist...

   2009 rullar just nu :)

   Radera
  3. Ohoj, du började just omedvetet prata om mitt nästa musikprojekt, Henkes-best-of-band...

   Men först ska jag bli klar med detta projekt, sen ska jag läsa, lyssna och kommentera bloggkollegan Sofias ALIMu. ;-)

   Sen ska jag vila.

   Sen kommer nästa projekt...

   Radera