måndag 30 maj 2011

TRON: Legacy (2010)


Out there is a new world! Out there is our victory! Out there is our destiny!

I lördags kväll var jag bjuden på middag hos min gode vän Per. Jag fick i uppdrag att ta med en film som passade både för de vuxna och barnen. Valet blev helt plötsligt mycket enkelt. Jag hade ju "Tron: legacy" liggandes hemma inplastad och fin. Det var en överraskningsgåva från Fiffi och nu var det dags!

Efter middagen (wokade grönsaker med kyckling) slog vi oss ner framför plasman i familjens tv- och filmrum. Jag var spänd av förväntan, och lite nervös inför de övrigas reaktioner. Not to worry. Freja och Alex var överlyckliga över valet. Per är dock en gammal gubbe och han brukar gilla traditionella thrillers mer än fantasifulla filmer. Själv visste jag inte alls vad jag skulle förvänta mig eftersom jag varken sett den gamla kultfilmen från '82, eller är speciellt påläst i ämnet. Jag hade inte ens sett trailern till denna film. När dessutom Fiffi rankat den som bästa filmen från förra året var förvirringen total. Mycket spännande.

Vi kastade i oss det röda pillret och dök ner i hålet. Rakt in i en fantastisk värld. Efter en normal introduktion av karaktärer och bakgrundsstory tog filmen oss snart in i den programmerade världen. Och därinne blev allt så vackert. Vi lät underhållningen skölja över oss. Jag tror jag satt lätt framåtlutad i fåtöljen i minst en halvtimme innan jag sjönk tillbaka mot ryggstödet igen. Den rutiga tredimensionella världen var mycket snyggt gjord, men ack så tvådimensionell. Jag insåg mycket snart att denna film skulle man ju sett i 3D. Motorcykelscenerna måste ha varit magiska...

Filmen påminner uppenbarligen en hel del om en annan modern klassiker om ett nät, och vissa av de filosofiska undertonerna återfinns här också. Men filmen är en aning lättare trots allt, och mer ren underhållning än en lektion om människans medvetande och fria vilja.

Jag tyckte att alla skådespelare skötte sig bra. Jeff Bridges är som alltid en favorit, gammal som ung! Jag gillade också Michael Sheen i rollen som Castor.

Nu undrar jag om jag ska se den gamla "Tron" från 1982 eller ej? Det vore ju trist om originalet bara är en blek kopia av kopian! Jag tror att filmen i rätt antal dimensioner hade fått ett högre betyg av mig, ett snäpp högre i alla fall, men nu ger jag den tre gamla lojala program av fem möjliga.

Betyg: 3/5


PS, Tack Fiffi för den trevliga presenten...


6 kommentarer:

 1. Varsågod. :) Kul att den kom till användning och EXTRA roligt att du gillade den såklart :)

  Men visst har du rätt, det här är en film som VERKLIGEN kommer till sin rätt i bioformat med jättehögt ljud så hela biofåtöljen ruskas om och så att det mullrar under fötterna.

  Vad gäller Tron från 1982 så ÄR den en blek kopia av Legacy men på ett bra sätt. Det fanns liksom inte teknik till mer då men du kommer känna igen ALLT från denna film fast i ett nostalgiskt 80-tals skimmer. Springer du på den så ge den en chans. Där är ju dessutom Jeff Bridges ung alldeles på riktigt :)

  SvaraRadera
 2. Jag kan trösta dig med att 3D-biten inte alls var så märkvärdig på bio. Jag hade valt 2D om jag skulle få backa tillbaks här i livet, för i en vanlig biosalong hör den definitivt hemma.

  Annars får jag ju säga att Lecagy är en skinande kopia av originalet, som i sin tur är väldigt charmig den med.

  SvaraRadera
 3. Vilket nät? Sandra Bullocks?

  SvaraRadera
 4. Jo den här gillade jag också. det var mer en upplevelse än en film. Det var efter en stund inte så viktigt vad det handlade om, jag sveptes med in i datavärlden.

  SvaraRadera
 5. Adde: 3D inte bra? Jag förstår inte.

  The Frans: Nej, det är såklart det osociala nätet.

  SvaraRadera
 6. Alla: Denna film påminde mig om sci-fi boken "Eon" av Greg Bear. Rekommendation på den boken.

  SvaraRadera