lördag 28 maj 2011

Brutt. (2011)


Jag fick ett mail för en tid sedan från Jimmy Johansson, en ny svensk filmskapare. Han undrade om jag ville revya hans senaste film "brutt.". Jättegärna. Sådana initiativ måste givetvis uppmuntras. För ett tag sedan såg jag filmen. Jag kan med blandade känslor låta meddela att jag sett hela filmen. Av respekt för ungdomlig skaparglädje stängde jag inte av filmen i förtid.

Filmen börjar med fyra killar som sitter runt ett bord på det lokala haket. Jimmys dialog och stil blinkar frenetiskt mot mästaren Quentin Tarantino. "brutt." är en film där en hel drös filmstilar och teman blandas, likt som i Tarantinos tidgare filmer. Här får vi allt från action, drama, kannibalfilm, porrfilm, absurd humor och så vidare. Tyvärr räcker det inte att slänga in en massa olika stilar och chockerande scener för att det ska bli "smart" och "coolt". Anledningen till att jag älskar Tarantino är inte så mycket för exakt vad han gör i sina filmer utan hur han gör det, dialogen, karaktärerna, blandningen av genres osv. Jag tror att tanken fanns att efterlikna mästarens stil, men det lyckades inte. Trist nog upplevde jag dialogen som stel och framför allt tråkig. Det får vara hur dåligt som helst, bara det är roligt åtminstone! Jimmy har mejslat ut sina karaktärer väl, vilket är mycket bra, men skådespeleriet är så stelt att karaktärerna inte får den charm eller karisma som behövs för att vi i publiken ska känna sympati, igenkänning eller hänförelse.

Det hade varit allt för lätt för mig att kritisera Jimmys talang, speciellt efter inledningsscenens dialog, men precis som att det är totalt oförlåtligt att kritisera ett barn som lär sig att gå som talanglös, avhåller jag mig från denna dödssynd och siar intet om Jimmys framtid som filmskapare. Vem vet, barnet som just nu lär sig att gå kanske växer upp och vinner Stockholms maraton en dag!

Som den inkännande läsaren redan säkert uppfattat var jag inte speciellt imponerad av "brutt.". En film är en film är en film. Det finns inga fribiljetter hos Fripps Filmrevyer. Sorry. Det finns ingen gråzon eller relativa betygsskalor hos mig. En film är en film. Detta var den sämsta film jag sett. Lyckligtvis var den kort.

Jag ber "brutt." en harmonisk studentexamen av fem möjliga.

Betyg: 1/5

3 kommentarer:

  1. Här var det ord och inga visor. :)

    SvaraRadera
  2. Jag tycker du gjorde en alldeles ypperlig avvägning mellan tillåtande attityd på grund av omständigheter och förutsättningar och ett ärligt omdöme om filmen som sådan. Bra jobbat!

    SvaraRadera