onsdag 4 maj 2011

Lykke Li - Cirkus, Stockholm (2011)

 

Lykke Li live på Cirkus, Stockholm måndagen den 2:a maj 2011.

You're gonna get some.

I tisdags var jag och Lars-Ola på konsert igen. Lykke Li är ute på turné där hon promotar sitt andra album. Vi såg henne redan i november då hon var ute på en liten uppvärmningsturné och landade på Kägelbanan på Söder. Se den revyn här.

Denna gång spelade hon på Cirkus, en något större lokal. Vi tog plats ca tio meter från scenen, inte lika nära som förra konserten, men nära nog ändå. Bandet och hela showen var nu mera tajt. Ljudet var också mycket bättre, både högre och totalt sett maffigare. När bandet och Lykke drog igång de mer ösiga låtarna blev det ett ofantligt tryck. Man dansade, det gick inte att inte.


Konserten började maffigt med att hela scenen fylldes med tjock rök. In på scen kom sedan det vanliga bandet och till sist Lykke i sina svarta kläder, med nylonstrumpor med gummitrosorna (?) utanpå. Hon bar samma skjorta/kappa som tidigare. Eller är det en klänning som är öppen framtill? Oklart. Denna gång hade hon en svart slöja över huvudet. Hon tog på och av slöjan under konserten. Hennes scennärvaro är enastående och publiken följer hennes minsta rörelse. Under de lugna innerliga låtarna är det stilla, och nästan sorgset. Då känns det nästan som det är något religiöst över framträdandet. Men en hel del partier är ösiga som om vi vore på en modern nattklubb med en extatiskt dansande Lykke med trumpinnarna vinande och dunkande på det tredje setet trummor. Jovisst i många låtar har hon två trumslagare. Goa grejer det.


Spelningen var ganska ojämn. De bästa partierna var helt otroligt bra, tex partiet med "I know places" och "Little bit" eller den avslutande "Get some". Men sedan var vissa partier inte alls lika intensiva. Jag tror hon skulle vunnit på att arrangera om i låtlistan och kanske köra en lugnare första del och en mer ösig andra hälft. Dessutom skulle hon gärna ha spelat lite mer av The Knife's "Silent shout". Hon borde ha fyllt ut konserten med den och någon av de andra coverlåtarna hon ibland kör.


Som vanligt med Lykke Li blev det en bra konsert. Hon är en häftig artist. Och snygg.

Hon ska åka på turné i USA nu, men sedan dyker hon upp på några festivaler i Sverige i sommar. Gå och se henne om du har chansen. Jag kommer kanske se henne igen på Popaganda i slutet av augusti.

Setlist:

 1. Jerome
 2. I'm good, I'm gone
 3. Sadness is a blessing
 4. Paris blue
 5. I follow rivers
 6. Dance, dance, dance
 7. Made you move
 8. I know places
 9. Little bit
 10. Love out of lust
 11. Silent shout (The Knife cover)
 12. Rich kids blues
 13. Until we bleed (Kleerup cover)
 14. Get some
 15. Youth knows no pain
 16. Possibility
 17. Unrequited love

2 kommentarer:

 1. Kul med konsertrecension!

  Läste i DN att hon "klagade" lite på publiken. Var det nåt du märkte nåt av?

  SvaraRadera
 2. Jo då, jag och Lars-Ola höjde nog på ögonbrynen åt det lite, med ett leende. Men DN's recensent gjorde en allt för stor sak av det. Dels var det absolut inte det vi gick och tänkte på efter konserten, dels är faktiskt Lykke Li både en storstjärna och tjej. Då får hon säga sådant, hon uppfyller båda kriterierna, då endast ett av dem hade räckt. Det bara är så.

  SvaraRadera