fredag 13 maj 2011

Varsity Blues (1999)


I raised you to be a winner, so dammit boy, win! 

Det finns en hel del sportfilmer som handlar amerikansk fotboll. När "Varsity blues" gick på en filmkanal här i veckan fastnade jag framför den och kunde inte slita mig. Filmen utspelas i Texas där vi får följa några killar och tjejer på high school. Laget har en despotisk coach som spelas av Jon Voigt (Bratz). Eller överspelas ska tilläggas. Filmen är inte speciellt bra egentligen, den har fler svagheter än styrkor men den var underligt underhållande. Den påminner i handling och ton väldigt mycket om verkligheten bakom "Friday Night Lights". Jag har ju läst boken, sett filmen och ser på den pågående tv-serien. De har fångat precis samma känsla i samhället, en håla i Texas där fotbollen betyder allt.

In America, we have laws. Laws against killing, laws against stealing. And it is just accepted that as a member of American society, you will live by these laws. In West Canaan, Texas, there is another society which has it's own laws. Football is a way of life. 

Filmen har en hel del kända ansikten. James Van Der Beek från Dawson's Creek spelar huvudrollen. Hans flickvän spelas av den heta Amy Smart från After School Special. Lagkompisar spelas av Paul Walker (Fast & Furious) och Scott Caan (Ocean's Eleven). Ali Larter som spelar den dubbla i "Heroes" gör här sin debut. Hon spelar en cheerleader som byter pojkvän när laget byter starting qb.

Handlingen och de överflödigt övertydliga karaktärerna är kasst i denna film, men jag gillar match-scenerna skarpt. I vissa sportfilmer skiter de helt i att visa relevanta sportscener, men icke här. Dessutom var det festligt att läsa den svenska översättningen av fotbollstermerna. Det är alltid svårt att översätta "turn over" och andra typiska uttryck från den stora sporten.

Jag blev hyfsat underhållen av denna film, men den får ändå bara två touchdowns av fem möjliga.

Betyg: 2/5

För en uppfriskande diskussion om en annan film om den stora sporten, hoppa vidare till Fiffis Filmtajm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar