söndag 29 maj 2011

The Tourist (2010)


You're ravenous.

Fredag kväll och stor trötthet efter en lång arbetsvecka. Då passar det bra med en lättsmält underhållning från drömfabriken i Hollywood. Jag plockade fram en go actionkomedi, "The tourist" med Angelina Jolie och Johnny Depp i huvudrollerna. Men, vänta nu. Actionkomedi? Det visade sig snart att det var lite falsk marknadsföring i spel här. Filmen består av 70% romantik, 20% komedi och 10% action, ungefär.

En man och en kvinna möts på ett tåg. En internationellt eftersökt ekonomisk brottsling. Förvecklingar. Springa på takåsar i Venedig. Snubbla och putta i en polis i vattnet. Kärlek vid första ögonkastet. Underhållningen tar aldrig slut.

Angelina Jolie är otroligt vacker. Det är helt klart en fördel med filmen. Tyvärr är det inget kallt klimat och Angelina är mer påklädd än avklädd. Hon är mer klassiskt vacker än sexigt het här.

Hennes motspelare finns det mer att berätta om. Till en början spelade Johnny Depp sin amerikanske mattelärare från mellanvästern nedtonad och sansad. Jag började få upp hoppet att Depp faktiskt skulle försöka sig på att spela en annan roll än den han levt i de senaste åtta åren. Men en bit in i filmen antyds att han fortfarande lider av sjukdomen Carribeanis Piratitis. Det är någon form av fågelsjuka, tror jag. Jag börjar bli rejält trött på den mannen. Just stop! No, stop! Stop!

Ibland kan man roa sig med att byta ut skådespelare i tanken. Tänk om Johnny Depp bytts ut mot John Cusack i denna film. Quelle spectaculaire! Han skulle kunna spela den lite lätt bortkomna turisten mycket bättre och ändå lyckas porträttera honom som trovärdig. John har den gravitas som krävs för rollen.

Nåväl, ingen idé att analysera sönder en dussinfilm som denna. Den fyllde sin funktion perfekt under fredagskvällen. På lördag morgon var den som förväntat (nästan) helt glömd.

Jag ger "The tourist" två agenter av fem möjliga.

Betyg: 2/5

9 kommentarer:

 1. Haha, tack för dagens skratt. Carribeanis Piratitis. Jag tror bestämt du ska se om Finding Neverland, där ser man inga spår av åkomman. Men då hade han ju bara varit utsatt för smittan under en filminspelning.

  SvaraRadera
 2. :D

  Ska kanske se Finding Neverland någon gång. Är den väl värd att se?

  SvaraRadera
 3. Carribeanis Piratitis mycket roligt. jag blir lite trött på att läsa överallt vad rolig och crazy Depp är, min tanke blir: Om man nu är så himla rolig behöver någon då berätta detta för mig, jag lär nog märka det förr eller senare.
  The Tourist skippar jag nog till förmån för någon halvsunkig skräckis ;)

  SvaraRadera
 4. Filmitch: Man tackar.

  Skräckis? Jag vågar inte se skräckisar nu för tiden...

  SvaraRadera
 5. Finding Neverland är absolut sevärd och inte ens den minsta antydan till smitta. Jag var också lite smittad inledningsvis men fjärde gången gillt är jag beredd att instämma i stop--kören.

  SvaraRadera
 6. Sofia: låt oss köra ihop! Det låter mysigt.

  SvaraRadera
 7. Jag insag inte att det var Johnny Depp forran i slutscenen och det ar ett betyg sa gott som nagot at Johnny Depp. Filmen var bra tyckte jag om an lite val forutsagbar; vackra miljoer, inga malplacerade aktionscener och langsamt behagligt tempo som framhavde skonheten hos bade Jolie och Venedig.

  SvaraRadera
 8. "långsamt behagligt tempo" hehe, mycket kul kommentar.

  SvaraRadera