tisdag 15 mars 2011

The King's Speech (2010)If I'm King, where's my power? Can I form a government? Can I levy a tax, declare a war? No! And yet I am the seat of all authority. Why? Because the nation believes that when I speak, I speak for them. But I can't speak.

Oscarsgalan 27:e februari i år...
Best motion picture of the year: The King's speech.
Best achievement in directing: The King's speech.
Best performance by an actor in a leading role: Colin Firth, The King's speech.
Best screenplay written directly for the screen: The King's Speech.

Vid den här tiden på året är det hög tid att titta på filmerna som vann de största priserna på Oscarsgalan. Nu har jag sett galans tveklösa vinnare - "The King's speech". Filmen handlar om kung George VI och hur han kämpar med sin grova stammning. Den brittiske coolingen Colin Firth spelar huvudpersonen, kungen som blir kung först efter att hans äldre bror, Edward VIII, abdikerat för att kunna gifta sig med Mrs. Simpson. 

"The King's speech" är ett mycket bra drama, baserat på verkliga händelser och personer. Denna gång med ett lyckat resultat. Skådespeleriet är filmens behållning. Colin Firth är bra, men han spelade också en roll som var upplagd för vinst. En historisk hjälte (samlade det brittiska folket under andra världskriget, symbolen för motsåndet mot nazisterna), han har ett fysiskt (psykiskt) handikapp och filmen är en storproduktion.

Den bästa skådespelarinsatsen i filmen utfördes enligt mitt tycke av Helena Bonham Carter. Det var befriande att se henne i en "normal" roll, och hon är riktigt bra. Med små, små medel visar hon ett vitt spektum av känslor, oro, bekymmer, glädje och stolthet.

"The King's speech" är också en ganska spännande film. Den utspelas under andra hälften av 30-talet och leder upp till krigsutbrottet och till den punkt då Storbritannien förklarar krig mot Tyskland. Den nye kungen ska då hålla ett brandtal till folket. Oliiidligt spännande.

Jag kan rekommendera filmen för alla som gillar brittiska skådespelare, historiska dramer och långsamt uppbyggd spänning. Den får tre vänskapsband av fem möjliga.

Betyg: 3/5

2 kommentarer:

  1. Jag har också sett denna film o gillade den skarpt.

    Var du inte lite snål nu Henke att bara ge den en 3:a...

    SvaraRadera
  2. Nä. Betyg 3 är precis rätt betyg för denna gedigna men icke spektakulära film.

    Jag har uppdaterat betygsskalan, titta längst ner till höger på bloggen.

    SvaraRadera