lördag 12 mars 2011

Dexter - Season 5 (2010)


Slice of life

"Dexter" är en av mina favoritserier. Den första säsongen var en otroligt kul överraskning. Svart morbid humor med en fantastisk Michael C. Hall i huvudrollen. Dexters "voice over", hans torra faktabaserade och totalt känslokalla betraktelser av det mänskliga sinnet var en frisk fläkt i tv-serievärlden. Även andra säsongen höll högsta klass. Under säsong tre och fyra ändrades sakta serien, det blev mer relationsorienterat och känslosamt.

Därför borde det inte varit en överraskning att serien tagit ytterligare ett steg i den riktningen under säsong fem. Nu är den snustorra humorn nästan helt borta. Serien är fortfarande, som alltid, nervpirrande, på och över gränsen till oliiiidligt spännande. Svart drama har dock bytts ut till svarta relationer. 

Is this the only kind of love I can find?

Säsongen börjar mycket mörkt då den tar vid direkt där säsong fyra slutade. Dexter är verkligen ur slag, han är deprimerad! Detta måste vara mycket förvirrande för honom. Att ha en känsla! 

Handlingen i säsong fem är hemsk på många sätt, och slutet är som sig då bör. Höjdpunkter för mig var inte de klarsynta betraktelserna som Dexter brukar leverera, utan hans rovdjurslika tuffhet. Se bara på avsnittet med styvpappan Barry, se på Dexters arga blick och handling. And that was the kidney...

Säsong fem har en annorlunda dynamik. De har tagit "Dexter" till en ny nivå. Nu är Harry både orolig och stolt. Säsongen slutar dock med att Dexter är dubbelt så ensam...

Betyg: 4/5

Don't be sorry your darkness is gone. I'll carry it for you. Always.


Tidigare sedda säsonger:
Season 1 (2006) The Ice Truck Killer case 5/5
Season 2 (2007) The Bay Harbour Butcher case 4/5
Season 3 (2008) The Skinner case (and Miguel Prado) 4/5
Season 4 (2009) The Trinity Killer case 5/5

6 kommentarer:

 1. Kul blogg du har! Jag lägger till dig på länklistan omedelbart!

  Jag har inte sett säsong fem än, men gillar de fyra första säsongerna starkt. Ser fram emot fortsättningen. :)

  SvaraRadera
 2. Välkommen! Dexter är ju en av de allra bästa serierna, men det finns fler bra. Kommer här i sinom tid.

  SvaraRadera
 3. Dexter hör till en av mina favoriter. S05 var bra roligt att serien fortfarande håller.

  SvaraRadera
 4. filmitch: ja verkligen, den håller fortfarande hög klass. Det ska bli intressant att se i vilken riktning de utvecklar serien. TV-serien har redan blivit helt olik böckerna.

  SvaraRadera
 5. Böckerna har jag inte läst, då jag redan sitter djupt fast i deckarträsket gör jag mitt bästa för att inte ta mig an nya författare.

  SvaraRadera
 6. Jag läste de tre första böckerna i somras/höstas endast för att jag gillar tv-serien. Böckerna är revyade på denna blogg. De är ganska annorlunda än tv-serien så när du läst klart alla deckare som finns i världen kan de kanske vara intressanta... :-)

  SvaraRadera