måndag 1 november 2010

"Dexter In The Dark" by Jeff Lindsay


Ok, då har jag läst tredje Dexter-romanen "Dexter in the dark". Boken var ganska bra, men långt från lysande. Det är en stor skillnad mellan böckerna och tv-serien. En helt annorlunda beskrivning av huvudpersonen kommer fram i böckerna. Jag tycker att tv-serien är klart bättre. Böckerna fokuserar naturligt nog mer på Dexters innersta tankar. Han är än mörkare i bokform.

Tv-seriens första säsong följde första romanen i huvuddragen, men redan där behandlades flera karaktärer annorlunda. Andra och tredje böckerna har inte filmats än. I den andra boken är skurken hyperbizarr och hans brott orimliga att ta med i en filmatiserad serie (som inte heter Saw eller Hostel).

I tredje boken får vi stifta bekantskap med Dexters mörke passagerare, en uråldrig och ond "it". Sedan lämnar passageraren Dexter och han blir försvagad och nästan maktlös. När sedan en annan uråldrig ondska får upp vittringen på den oskyddade Dexter blir det mycket spännande.

Dexter, Rita och Vince är de karaktärer som är mest lika mellan böckerna och serien. Flera av de övriga skiljer sig en hel del. Som summering tycker jag att böckerna kan ha sina svagheter, men att det är skoj att läsa dem för att få en annan bild av en kär karaktär, allas vår egna favoritmassmördare - Dexter Morgan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar