lördag 13 november 2010

Knight And Day (2010)Nobody follow us or I kill myself and then her!

"Knight and Day" är en festlig actionkomedi med Tompa Cruise och Cameron Diaz. Det var lite svårt att greppa vad detta var för någon film först. I början verkar det som att det ska vara en ordinär modern action-film, sedan förstår man att det kanske letar in sig lite romantik. Efter ett tag verkar det som att filmen har glimten i ögat, med lättsamma komiska inslag. Till slut står det klart att detta är en ironisk action-komedi som skämtar med genren och sig själv. Detta är nästan en "spoof" på filmer som "Mission impossible" och "Bourne identity". Dessutom blinkar Tom Cruise till publiken flera gånger med poser och akter tagna från hans tidigare filmer, speciellt ser vi flera homager till "Risky Business" (sv. "Föräldrarfritt") som för övrigt är en alldeles förträfflig film.

Tom Cruise spelar Roy Miller en "rouge" CIA-agent jagad av sin tidigare partner (Peter Sarsgaard) och hela CIA. På sin väg råkar han plocka upp och utnyttja en helt oskyldig June Heavens (Cameron Diaz). Självfallet faller de i kärlek och slutet gott.

Tom Cruise's Roy Miller är en fantastisk agent. Han får Matt Damon's Jason Bourne att framstå som en kusin från landet. Roy Miller räddar sig själv och June ur ett stort antal omöjliga situationer. Oftast med ett svårtytt leende på läpparna, och allt som oftast efter att ha drogat June. Hon, och vi åskådare, ser genom sömndruckna ögon hur Roy fightas, skjuter, flyger helikopter och hoppar fallskärm. Allt detta får man alltså inte se! Roy klarar biffen medan June sover sött.

"Knight and Day" var en positiv överraskning. Den passar perfekt för en skön och slapp söndag, kanske bakfull efter en fest i goda vänners lag. Filmen är inget mästerverk, endast en kul liten detalj i floden av filmer. Med rätt inställning kan du få en helt ok filmupplevelse.

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar